Hlavní obsah

Izraelské a palestinské vedení se bude setkávat každé dva týdny

Novinky, rei
Washington
Aktualizováno

Ve Washingtonu byla po téměř dvou letech obnovena mírová jednání mezi Palestinci a Izraelci. Čtvrteční program vyvrcholil setkáním izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse. Již před ním se obě strany prostřednictvím USA dohodly na pravidelných setkáních na nejvyšší úrovni každé dva týdny. Vyjednavači věří v dohodu do roka.

Foto: Jason Reed , Reuters

Zleva: Hillary Clintonová, George Mitchell, Mahmúd Abbás a Benjamin Netanjahu

Článek

Základní dohodou ze čtvrtka je souhlas, že nejprve má být uzavřena rámcová dohoda, což je podle amerického vyjednavače pro Blízký východ George Mitchella víc než jen zakotvení principů. „Má stanovit základní kompromisy, které jsou nutné k uzavření komplexní mírové dohody,“ řekl Mitchell.

Všechny strany daly už předem na srozuměnou, že věří v uzavření mírové dohody do roka. K tomu se mají nejvyšší představitelé Palestinců a Izraelců setkávat každé dva týdny. Datum příštího summitu bylo stanoveno na 14. a 15. září. Má se konat na Blízkém východě.

Čtvrteční program začal třístrannou schůzkou, tedy i za účasti americké delegace. Následoval rozhovor Netanjahua, Abbáse, šéfky americké diplomacie Hillary Clintonové a Mitchella. Později se ještě Netanjahu s Abbásem odebrali k rozhovoru mezi čtyřma očima.

Mezi hlavní sporné body mezi oběma stranami patří stanovení hranic budoucího palestinského státu, status Jeruzaléma, budoucnost židovských osad na Západním břehu Jordánu, návrat palestinských uprchlíků i otázka, zda bude moci mít palestinský stát vlastní ozbrojené síly.
Izraelský ministr obrany Ehud Barak ve středu Palestincům opět nabídl část Jeruzaléma. Zároveň ale izraelská Rada osad zrušila moratorium na výstavbu židovských osad na okupovaných územích, jejichž zastavení Palestinci požadují.
Rozhovory neuznává palestinské hnutí Hamás, které ovládá pásmo Gazy.

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael nabízí Palestincům část Jeruzaléma

Izrael je ochoten postoupit Palestincům část hlavního města Jeruzaléma, přičemž svatá místa by měla zvláštní status. Před obnovením mírových rozhovorů ve...

Výběr článků

Načítám