Hlavní obsah

Moskva končí s nočním prodejem tvrdého alkoholu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Od středy platí v ruské metropoli zákaz nočního prodeje tvrdého alkoholu, konkrétně jde o dobu od 22.00 do 10.00. Uvedla to agentura Ria Novosti.

Foto: Profimedia.cz

Alkoholismus zabije ročně tisíce Rusů.

Článek

Za tento krok se jednoznačně postavil Gennadij Oniščenko, šéf Státního inspektorátu zdraví. Ten navíc doufá, že k obdobnému kroku přistoupí i další regiony v zemi. Zákaz se nevztahuje na "lehké pití", tedy pivo, víno a nejrůznější alkoholické koktejly do 15 procent podílu alkoholu.

Ruská vláda si dala za cíl do roku 2020 snížit konzumaci alkoholu v zemi o polovinu. Rovněž hodlá rázně zakročit proti ilegální produkci a prodeji alkoholických výrobků. V Rusku se v současnosti zkonzumuje ročně průměrně 18 litrů alkoholu na obyvatele, což je dvojnásobek kritické úrovně stanovené Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Na následky otravy alkoholem zemře ročně přes 23 000 lidí. Půllitrová lahev vodky stojí po lednovém zdražení nejméně 89 rublů, v přepočtu tedy asi 55 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám