Hlavní obsah

Izrael nabízí Palestincům část Jeruzaléma

– Jeruzalém
Novinky, rei

Izrael je ochoten postoupit Palestincům část hlavního města Jeruzaléma, přičemž svatá místa by měla zvláštní status. Před obnovením mírových rozhovorů ve Washingtonu to serveru Haaretz ve středu řekl izraelský ministr obrany Ehud Barak.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský ministr obrany Ehud Barak

Článek

Status Jeruzaléma je jedním ze sporných bodů mezi oběma stranami, jeho východní část chtějí mít za hlavní město svého budoucího státu Palestinci.

„Západní Jeruzalém a dvanáct židovských čtvrtí, v nichž žije 200 000 obyvatel, bude náš. Arabská sídliště, v nichž žije téměř čtvrt miliónu Palestinců, bude jejich. Ve Starém Městě, na Olivetské hoře a v Městě Davidově bude platit zvláštní režim podle dohody,“ popsal návrh Barak. Izrael rovněž předpokládá přestěhování menších židovských osad na Západním břehu Jordánu do větších v Izraeli. Budoucí dohoda ale musí zajistit bezpečnost Izraele, upozornil Barak.

Izrael anektoval východní část Jeruzaléma během šestidenní války v roce 1967. Haaretz uvedl, že nový návrh připomíná plán bývalého premiéra Ehuda Olmerta, který prosazoval při posledních jednáních, jež ztroskotala téměř před dvěma lety. Samotný Barak s Palestinci vyjednával jako premiér před deseti lety. Dohoda ztroskotala právě na nesouhlasu ohledně Jeruzaléma.

Hamás jednání dál bojkotuje

Mírové rozhovory budou obnoveny ve středu, kdy se ve Washingtonu setká izraelský premiér Benjamin Netanjahu a předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Potíž je, že jednání neuznává palestinské hnutí Hamás, které ovládá pásmo Gazy. V úterý ozbrojenci Hamásu na západním břehu zastřelili čtyři izraelské civilisty. [celá zpráva]

Podle Izraelců to rozhovory nezastaví, Rada židovských osad se však v reakci rozhodla předčasně ukončit moratorium na výstavbu nových kolonií na okupovaných územích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám