Hlavní obsah

Byl jsem na prahu smrti, přiznal Castro

Novinky, rei
Havana

Fidel Castro poprvé přiznal, že když před čtyřmi lety předával prezidentské funkce svému bratrovi Raúlovi, myslel si, že umírá. Řekl to během pětihodinového rozhovoru pro mexický list La Jornada, z něhož v pondělí citovaly agentury.

Foto: Revolution Studios, Reuters

Fidel Castro

Článek

„Nedoufal jsem, že budu ještě dlouho žít. Několikrát jsem se sám sebe ptal, jestli mně doktoři za takových podmínek dovolí žít, anebo umřít,“ řekl čtyřiaosmdesátiletý Castro s tím, že byl slabý a na svou výšku přes 190 centimetrů vážil jen zhruba 65 kilogramů.

Kubánská vláda nikdy oficiálně neuvedla, jakou nemocí Fidel Castro trpěl. Podle Američanů měl problémy se zažívacím traktem. Castro listu La Jornada přiznal, že podstoupil několik operací. Po převzetí prezidentských funkcí Raúlem režim tvrdil, že je to jen dočasné, avšak Fidel se už do úřadu nevrátil.

Na veřejnosti znovu ukázal letos v červenci a opět se čile vyjadřuje k aktuálním tématům, přičemž často kritizuje USA, svého letitého soupeře. V pátek uvedl, že terorista Usáma bin Ládin je placeným americkým agentem. [celá zpráva]

Varoval před jadernou válkou

Mexickému listu Castro rovněž řekl, že světu v souvislosti s konfrontací mezi Západem a Íránem hrozí jaderný konflikt. Uvedl, že Íránci před požadavky Západu, aby upustil od svého jaderného programu, neustoupí.

„Íránci neustoupí, to je jisté. Ustoupí Yankeeové? A co se stane, když ani jeden neustoupí?“ položil řečnickou otázku. Nukleární válka podle něj hrozí už po 9. září, kdy vyrpší lhůta OSN na zahájení inspekce íránských lodí.

Reklama

Související témata:

Související články

Fidel Castro vydá paměti

Bývalý kubánský prezident Fidel Castro chystá k vydání první díl svých pamětí. Uvedl to britský list The Daily Telegraph.

Výběr článků

Načítám