Hlavní obsah

Šílená střelba v Bratislavě má osm obětí, mezi zraněnými je i Čech

Bratislava
Aktualizováno

Šílená střelba na bratislavském sídlišti Devínská Nová Ves má další, osmou oběť. Muž objevil svou 52letou manželku mrtvou v jejich bytě. Žena nepatřila k romské rodině, která byla primárně obětí střelby. Zemřela až při následné střelbě útočníka na ulici. Mezi zraněnými je i český občan. Právu to potvrdila mluvčí Univerzitní nemocnice v Bratislavě Rút Geržová.

Článek

V domě vraždil asi padesátiletý muž, potvrdil policejní prezident Jaroslav Spišiak. Střílel ozbrojen třemi zbraněmi včetně samopalu. Do něj měl k dispozici osm zásobníků. Poté, co jej obklíčili policisté, spáchal sebevraždu.

Muž s klapkami na uších zabil pět lidí v jednom bytě. Dalšího člověka zastřelil u vchodu domu. Všechny tyto oběti byly příbuzní. Odpoledne pak v jiném bytě byla nalezena zabitá 52letá žena, kterou útočník zřejmě zasáhl, když stála na balkóně.

Na tiskové konferenci přímo v Devínské Nové Vsi řekl slovenský ministr vnitra Daniel Lipšic pachatele označil za "šíleného vraha". V poválečné historii Slovenska i Česka jde o největší tragédii tohoto druhu.

K motivu činu se Lipšic i policejní prezident Jaroslav Spišiak odmítli vyjádřit. Slovenský list Sme s odvoláním na svůj zdroj uvedl, že střelec byl bývalým vojákem; předtím tvrdil, že šlo o bývalého policistu.

Policisty na střelbu v jednom z bytů upozornili občané. „První hlídka byla na místě do dvou minut,“ uvedl Spišiak.

„V tu dobu už muž vyšel ze vchodu a zahájil palbu na policisty. Další hlídky ho zahnaly na místo, z něhož nebylo úniku,“ doplnil s tím, že střelec unikal pár metrů a během té doby soustavně pálil po okolí. Po obklíčení spáchal sebevraždu.

Úřady později potvrdily, že byla postřílena rodina romského původu. Není vyloučeno, že šlo o vyřizování sousedských sporů, protože střelec bydlel nad zmíněnou rodinou. Toto policie nepotvrdila. V domě bydlí množství policistů, vojáků a pohraničníků.

Foto: Reuters

Slovenská policie u sanitky při zásahu proti bratislavskému střelci

Sedmou oběť, 52letou ženu, našel její manžel až odpoledne, když se vrátil domů. Zřejmě ji střelec zasáhl, když stála na balkóně. Žena nepatřila k rodině, kterou vrah zabil dříve. "Zřejmě to byla náhodná oběť zasažená, když muž střílel do vzduchu, po balkónech a po autech," řekl ministr vnitra Daniel Lipšic.

Spišiak potvrdil, že střílel asi padesátiletý muž. Uvedl, že všechny oběti byly zřejmě z jedné rodiny, což později potvrdil Lipšic. Muž vyzbrojený samopalem vzor 58, dvěma krátkými kulovými zbraněmi a osmi plnými zásobníky. V jednom zásobníku je 30 nábojů.

Jeden postřelený bojuje o život

Střelec zranil 15 lidí. Podle ministra vnitra Daniela Lipšice je mezi nimi jeden  policista, který byl zasažen do hlavy. Dva lidé byli po ošetření z nemocnice propuštěni. Tři pacienti zůstávají ve vážném stavu a jeden v kritickém. Hospitalizován byl též postřelený tříletý chlapec.

Lipšic ocenil rychlý zásah policie, ale doplnil, že je v budoucnu nutné více se zaměřit na výcvik v obytných prostorách.

Původně se spekulovalo o tom, že střílel patnáctiletý chlapec. Tyto informace se ale nepotvrdily.

Foto: Jan Koller, ČTK

O život při střelbě přišlo šest lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám