Hlavní obsah

Záchranáři v Chile zvažují plán rychlejší záchrany zasypaných horníků

Chilští inženýři pracují na záložním plánu B, který by umožnil vysvobodit 33 zasypaných horníků do dvou měsíců. Chtěli by rozšířit stávající úzkou šachtu, skrze níž nyní s horníky komunikují. Informovala o tom BBC.

Článek

Horníci uvízli v hloubce 700 metrů pátého srpna. Doposud úřady předpokládaly, že se je nepodaří vysvobodit dříve, než za několik měsíců.

"Nejnovější generace strojů umožňuje vrtákem širšího průměru rozšířit stávající šachtu," uvedl jeden z inženýrů Walter Herrera. O záložním plánu B informoval chilský ministr zdravotnictví s tím, že další informace budou oznámeny později.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Speciální vrtačka, která má vyhloubit vrt, kterým se horníci dostanou na povrch.

Současné snahy nekorespondují s předchozím vyjádřením ministra hornictví Laurence Golborneho, který odmítal, že by se horníci mohli dostat na svobodu za 30 nebo 60 dní. "Informace je zcela jasná, časový rámec je... mezi třemi a čtyřmi měsíci," uvedl Golborne místním médiím.

V Chile již je speciální vrtná souprava, která by měla vyhloubit šachtu, do níž bude spuštěna kabina a  jednotliví horníci budou následně vytaženi.

Deprese se zlepšily

V sobotu chilská vláda informovala o zhoršení psychického stavu pětice mužů. [celá zpráva]

Následně úřady oznámily, že jejich stav se zlepšil. Pomohl tomu jednak přísun potravy, ale i zprávy od bližních a rozdělení celé skupiny do 11 trojic, jejichž členové úzce spolupracují a komunikují mezi sebou. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám