Hlavní obsah

Schwarzenberg nařkl prezidenta Sarkozyho z rasismu

Praha

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) kritizoval rozhodnutí Francie deportovat Romy zpět do Rumunska. Podle něj to zavání rasismem.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Romové před odletem z pařížského letiště.

Článek

"To, jak prezident Sarkozy vyhošťuje rumunské občany, je proti duchu a stanovám EU. Mírně řečeno, když se na to díváte, nelze se ubránit podezření, že v tom hrají roli taky rasistické pohledy," řekl Schwarzenberg sobotním Lidovým novinám.

Od začátku letošního roku Francie repatriovala přes 8300 Romů. Tyto repatriace jsou součástí bezpečnostní politiky, kterou koncem července vyhlásil prezident Sarkozy a která je zaměřena především na imigranty a právě Romy. [celá zpráva]

Vyhošťování Romů vyvolalo bouřlivé reakce, znepokojení vyjádřila Evropská komise i Rada Evropy, 18 nezávislých expertů z výboru OSN vyzvalo francouzskou vládu, aby se snažila největší etnickou menšinu v EU integrovat. Zděšení nad repatriacemi vyjádřili evropští socialisté, odsoudil je Vatikán.

Rumunsko varovalo před možným vystupňováním xenofobních reakcí a doufá, že vyhoštění se uskuteční podle práva.

Naopak Francouzi rušení ilegálních táborů a internaci schvalují.

Romové, kteří souhlasí s opuštěním Francie, dostávají 300 eur (zhruba 7430 korun) a dalších 100 eur na každé dítě. Jenom ve čtvrtek jich z Paříže a Lyonu odletělo kolem tří stovek.

Reklama

Výběr článků

Načítám