Hlavní obsah

České výzkumníky nezajímá 160 miliónů eur na podporu energetických inovací

Právo, Petr Kotek

Částku 160 miliónů eur chce věnovat společnost GE na další rozpracování nápadů a technických řešení, která umožní rozvoj energetické soustavy. K účasti v soutěži o nejlepší takové vynálezy a inovace vyzvala všechny výzkumné pracovníky bez rozdílu hranic. Češi ale zřejmě o finanční podporu svých nápadů nemají zájem.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

V soutěži o nejlepší nápady na rozvoj přenosové soustavy jde o 160 miliónů eur. Čeští výzkumníci o ně zatím nejeví zájem.

Článek

Nápady, jak dospět k inteligentnější, čistší a efektivnější elektrické rozvodné síti a k rychlejšímu přijetí technologií inteligentní sítě, mohou soutěžící přihlásit už od 15. července a webových stránkách projektu.

Zatím se sešlo na 1400 přihlášek z 60 zemí celého světa. Pouze jediná z nich ale dorazila z České republiky, jejím autorem je navíc cizinec žijící v Česku.

Jeho nápad instalovat na billboardy podél silnic a vyrábět tak elektřinu alternativním způsobem bez nutnosti zastavět další plochy už získal mnoho příznivců, kteří mu poslali svůj hlas. Získání nejvyššího poštu hlasů na webu je podmínkou pro získání zvláštní prémie 50 000 USD.

Odborná porota pak vybere celkem pět vítězů, kteří získají částku 100 000 USD. Vybraní účastníci mohou dostat nabídku na obchodní partnerství s GE. Částka 160 miliónů eur bude investována do dalšího výzkumu a rozvoje vybraných projektů.

Turbína odolávající hurikánům i solární silnice

Doposud přihlášená technická řešení mají široký záběr. Najdeme mezi nimi návod, jak využívat energii mořských vln pomocí hydrauliky, turbínu odolnou vůči hurikánům nebo myšlenku solárních silnic.

Mnoho doporučení směřuje ke zvýšení účinnosti elektrické sítě – například instalace ultra-kondenzátorů, které by byly schopné řídit výkon obnovitelných zdrojů energie, nebo software, který by s pomocí sofistikovaných algoritmů dokázal využít data v reálném čase pro předpověď spotřeby energie v budoucnosti.

Mezi přihlášenými nápady jsou i inteligentní adaptéry a vypínače, které by regulovaly energeticky náročné domácí spotřebiče a spolupracovaly s tzv. inteligentními měřidly (smart meters).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám