Hlavní obsah

Slovensko chce omluvu Bruselu kvůli pomoci pro Řecko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Slovensko požaduje omluvu ze strany eurokomisaře pro měnové záležitosti Olliho Rehna kvůli kritice, že Bratislavě chybí solidarita s těžce zadluženým Řeckem. Po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Berlíně to ve středu potvrdila slovenská premiérka Iveta Radičová.

Článek

"Způsob, jakým se Olli Rehn, nevolený úředník z Bruselu, vyjádřil o svobodně zvolených poslancích slovenského parlamentu, byl urážlivý,“ avizovala Radičová už během rozhovoru pro deník Die Welt. "Nemá na to žádné právo. Je administrátorem a ničím víc," doplnila k prohlášení o narušení solidarity, které Rehn vzkázal přes mluvčího.

Evropská komise by měla raději pracovat na konstruktivních řešeních, a ne se vměšovat do záležitostí, které nepatří do její kompetence, zdůraznila Radičová v německém hlavním městě. Eurokomisař ještě předtím její tvrdá slova prostřednictvím svého mluvčího odmítl.

Celková finanční pomoc EU Aténám může dosáhnout až 110 miliard eur (2,75 biliónu korun), Slovensko se mělo podílet zhruba 800 milióny eur (asi 20 miliardami korun). Slovenský parlament sice schválil zapojení země do záchranného fondu eurozóny na pomoc státům v potížích, půjčku Aténám ale odmítl.

Merkelová vyjádřila přesvědčení, že šéfka slovenské vlády a měnový eurokomisař svůj spor v dialogu urovnají. Slovenským "ne" pomoci Řecku by se na příštím zasedání v září měli zabývat ministři šestnáctičlenné eurozóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám