Hlavní obsah

Nástupcem Vesecké by mohl být žalobce Zeman

Právo, Radim Vaculík, Patrik Biskup
Praha

Pokud vláda premiéra Petra Nečase (ODS) odvolá nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou, její křeslo by podle několika na sobě nezávislých zdrojů Práva mohl obsadit český zástupce v Eurojustu Pavel Zeman (37).

Foto: Volfík René, ČTK

Pavel Zeman

Článek

Ten přitom působí i jako státní zástupce podřízený Vesecké, a to na mezinárodním odboru Nejvyššího státního zastupitelství v Brně.

Zemanovo jméno se podle zjištění Práva skloňuje stále častěji jak na ministerstvu spravedlnosti, tak mezi samotnými žalobci. Informaci, že Zeman patří mezi horké kandidáty na post nejvyššího žalobce, v úterý nevyloučil ani ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Ten má přitom ještě tento týden jednat s premiérem o případném odvolání Vesecké a také o jménu jejího možného nástupce.

Toto jméno nebudu potvrzovat ani vyvracet.
Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti

„Je to ještě otevřené, toto jméno nebudu potvrzovat ani vyvracet. Mám v merku celkem tři lidi, se kterými seznámím pana premiéra,“ řekl v úterý Pospíšil.

Ovšem podle zdroje Práva blízkého samotnému ministrovi Zeman mezi zmíněnými třemi kandidáty skutečně figuruje. Dalším je pak šéfka Unie státních zástupců Lenka Bradáčová, která v úterý Právu přiznala, že o Zemanovi jako možném nástupci Vesecké už rovněž slyšela a považuje ho za vhodného a velmi kvalitního kandidáta. Sám Zeman v úterý nebral telefon.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Renata Vesecká

Nicméně by splňoval kritéria, která požaduje jak Pospíšil, tak Nečas.

Není spojen s žádnou politickou stranou a už pět let působí v Eurojustu v nizozemském Haagu, takže má mezinárodní zkušenosti a je jazykově vybaven. Zároveň je stále žalobcem na Nejvyšším státním zastupitelství, takže dobře zná jeho strukturu a fungování.

Díky jeho dlouhodobému pobytu v zahraničí se také vyhnul všem kontroverzním a kritizovaným kauzám v Česku, takže nemůže být se žádnou z nich nijak spojován.

Eurojust je jednou z institucí Evropské unie, která zařizuje právní spolupráci mezi jednotlivými členskými zeměmi.

Zeman se jako jeho český člen podílel například na zatčení a předání Barbory Škrlové, jedné z obviněných v kauze týrání chlapců z Kuřimi. Spolupracoval také při zadržení uprchlého odsouzeného vraha Romana Čabrady ve Francii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám