Hlavní obsah

Brazílie vrátila ilegální odpad, který má být z ČR

Brasília

Brazílie odeslala lodí zpět do Německa kontejner s 22 tunami nelegálního odpadu, údajně kontaminovaného, který podle místních médií pochází z Česka. Náklad přivezla korejská firma jako recyklovatelný materiál, brazilské orgány ochrany životního prostředí jej jako kontaminovaný odhalily 3. srpna.

Foto: Profimedia.cz

Odpad do Brazílie dopravila firma Hanjin. Ilustrační foto

Článek

"Náklad byl vypraven v sobotu večer z Rio Grande do Sul, kde byl zachycen, zpět do Německa," řekl mluvčí brazilské agentury pro životní prostředí (Ibama) Fernando Marqués.

Podle něj Brazílie využila Basilejskou úmluva o kontrole a pohybu nebezpečných odpadů přes hranice států a o jejich zneškodňování, přijatou koncem 80. let. Ta stanovuje pravidla mezinárodní kontroly a transportu odpadů ohrožujících lidské zdraví a životní prostředí.

Kontejner, v němž měly být oficiálně plasty určené k recyklaci, se do Brazílie dostal na lodi plující z Hamburku. Inspektoři ale v kontejneru nalezli "kontaminované usazeniny", špinavé obaly na čistící prostředky, použité jednorázové plenky či blíže neupřesněný kontaminovaný odpad, uvedl již dříve brazilský deník Diário Popular. Podle serveru Últimas Notícias kontejner obsahoval i potravinové obaly a zbytky krmiva pro zvířata.

České ministerstvo nebylo vyrozuměno

V průvodních dokumentech bylo údajně napsáno, že obsah kontejneru pochází z Česka. České ministerstvo životního prostředí ale informace o českém původu nákladu zatím nepotvrdilo. Od příslušných brazilských ani německých úřadů neobdrželo oficiální vyrozumění.

Kontejner podle brazilských serverů nechala z Hamburku vypravit hongkongská firma Dashan. Korejská firma Hanjin Shipping, která kontejner do Brazílie dopravila, dostala pokutu 1,5 miliónů realů (asi 16,5 miliónu Kč). Pokutu 400 000 realů (zhruba 4,4 miliónu Kč) dostala i firma Recoplast.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám