Hlavní obsah

Hašek označil Ratha za samozvaného krakena

• Aktualizováno
Právo, Jiří Ovčáček

Zbraně mezi znesvářenými frakcemi řinčí v ČSSD čím dál hlasitěji. Jihomoravský hejtman a kandidát na post stranického šéfa Michal Hašek vrátil v pondělí slovní útoky svému politickému odpůrci, středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi. Toho totiž označil za samozvaného krakena.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Článek

Hašek reagoval na poslední Rathův atak. V něm se Rath na svém facebooku pustil do místopředsedy ČSSD Milana Urbana. Ten je hejtmanovým kritikem, stejně jako Hašek.  „Milan Urban mě šokoval tím, že místo aby útočil na současnou vládu a na to, jak nás žene do hlubší krize, tak vyrazil proti mně. Asi je zastáncem, že lepší zbít doma manželku než se jít poprat s pitomcem, který mu škodolibě hází na zahradu odpadky,“ uvedl Rath.

Hašek v tiskovém prohlášení uvedl, že Rathovy výroky nechtěl původně komentovat, protože čekal na reakci úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Právě Sobotka má Rathovu podporu v klání o nejvyšší post ve straně.

„Protože předseda ČSSD zatím mlčí, říkám, krakeny nemám rád. Z Davida Ratha se stává samozvaný kraken. Je lhostejné, zda byl vypuštěn či se vypustil sám,“ uvedl Hašek, který narážel na větu "Vypusťte krakena!" z filmu Souboj titánů.

Podle Haška se ve Sněmovně Rathovi neformálně říká kraken už několik let.

Nahrává protivníkům, myslí si o Rathovi Hašek

Jihomoravský hejtman následně Ratha obvinil, že svými slovnímu útoky na oponenty v ČSSD nahrává politickým soupeřům. „Jisté je, že si naši političtí soupeři před podzimními volbami mnou radostí ruce, David Rath se snaží provokovat svými výroky média a získat tak prostor k útokům na jeho názorové oponenty uvnitř ČSSD. Odnáší to bohužel celá strana,“ míní Hašek.

„Je mi líto všech našich kandidátů v senátních i komunálních volbách, kteří budou muset v případě pokračování této oné man show namísto prezentace volebního programu a konkrétních priorit rozptylovat pochybnosti voličů o tom, že volit ČSSD má ještě nějaký reálný smysl, že ČSSD dokáže najít v minulých měsících ztracený koaliční potenciál, a že ČSSD dokáže dělat zásadovou, ale také slušnou politiku,“ doplnil kandidát na předsedu ČSSD.

Podle Haška takřka každý den Rath deklaruje nutnost jednoty ČSSD před podzimními volbami, ale v praxi se chová naprosto opačně. „Mlčet k takovým postupům a výrokům znamená je tiše tolerovat a připustit jejich eskalaci. Ode mne mlčení a schvalování dehonestujících výroků na adresu kolegů v ČSSD nečekejte. Věřím, že podobný názor zastává se mnou i řada dalších sociálních demokratů i našich voličů,“ míní Hašek.

Rath: Hašek chce prohrát volby

Hejtman Rath si nenechal Haškova slova líbit. Podle vládce středních Čech by měl Hašek „místo hulvátských útoků na stranické kolegy“ kritizovat vládu za zastavování důležitých dopravních staveb nebo omezování financí na sociální a zdravotní služby.„Zajímavá změna politického stylu ČSSD - s ministry se fotit a plácat po zádech a spolustraníky sprostě urážet. Asi chce prohrát volby, aby to pak svedl na Sobotku. Jiné vysvětlení takového chování nemám,“ dodal Rath v reakci na Haška.

Kraken, krakatice a kalmar

Kraken je legendární podmořská obluda schopná napadat a potápět lodě. Má mnoho paží nebo chapadel, někdy je popisovaná jako vícehlavá nebo rohatá. Měla být tak velká, že si ji bylo možné splést s ostrovem. I když byla inspirovaná severskými bájemi, v žádné ze severských ság se ale toto slovo nevyskytuje.

Slovo použil Alfren Tennyson ve svém sonetu z roku 1830 nazvaném The Kraken. Občas byl kraken považován též za tvora vytvořeného obyvateli bájné Atlantidy, při jejímž zániku zmizel také.

Podoba zvířete byla zřejmě inspirována velkými desetiramennými hlavonožci, jako jsou krakatice rodu Architheuthis a Mesonycohtheuthis.

Obří krakatice Architheutis dux dorůstá délky 15 metrů včetně dvou prodloužených chapadel.  Samotný plášť (tělo) je ale dlouhý necelé tři metry. Těmito dravci se živí vorvani, s nimiž krakatice svádějí urputné souboje. Kůže vorvaňů nese stopy po přísavkách hlavonožců . Dlouho byly známé jen vyplavené uhynulé kusy, živý se podařilo nafilmovat až v roce 2004.

Nejtěžším hlavonožcem je kalmar Hamiltonův Mesonychoteuthis hamiltoni, který ale není delší než krakatice obrovská . Kus ulovený v roce 2007 měřil i s chapadly deset metrů, ale vážil 450 kilogramů.

Krakatice patří mezi hlavonožce (Cephalopoda). Ti se dělí na několik podtříd, nejznámější jsou osmiramenné chobotnice, k desetiramenným patří sépie, mající ploutevní lem okolo celého těla, a krakatice se dvěma ploutvemi. Původně měli hlavonožci schránky, jaké nalézáme u loděnek a jaké měli vyhynulí amoniti. U krakatic z nich zbylo jen rostrum, u sépií sépiová kost. Chobotnice jsou chrupavčité.

Rath se v uplynulých dnech pustil do křížku nejen s Haškem, největší slovní přestřelka vypukla mezi ním a místopředsedou ČSSD Milanem Urbanem. Ten Ratha srovnal se zesnulým rakouským populistou Jörgem Haiderem. Středočeský hejtman kontroval prohlášením, že se Urban bojí o post ve vedení strany a vyzval ho, aby buď mlčel nebo rezignoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám