Hlavní obsah

Domácnost v roce 2050: lednička na balkóně a samočistící šatna

Novinky, Kristýna Křížová

Představte si domácnost, kde nádobí uložíte do skříňky, která zároveň funguje jako myčka, oblečení pověsíte do šatny špinavé a večer ho z ní vyndáte čisté a rovnou můžete vyrazit do společnosti. Takto by podle mladých designérů mohla vypadat domácnost v roce 2050.

Článek

Neotřelé futuristické nápady se sešly v soutěži Electrolux design Lab, v níž začínající designéři letos představují návrhy nejinovativnějšího pomocníka pro malou domácnost 2050. Podle odhadů Organizace spojených národů mají zhruba tři čtvrtiny světové populace bydlet ve městech, proto jsou návrhy určeny hlavně do městských domácností.

Lednička na balkóně šetří místo i energii

Idea vylepšení malého obytného prostoru roku 2050 mnohé designéry nadchla. Městský život by podle nich měl být v budoucnu podstatně pohodlnější než dosud, a tak se mladí tvůrci zaměřili na spotřebiče, které by ušetřily místo, čas a hlavně energii.

Jedním z takových návrhů je i venkovní lednička od Nicolase Huberta z Francie. Ta vznikla díky autorově inspiraci dávným způsobem uchovávání potravin v severní Číně. Jídlo tam skladovali na balkónech kvůli úspoře místa.

Řada lidí ostatně balkónu využívá ke skladování potravin dodnes. Během zimy a noci chladnička zároveň šetří energii. V létě a během dne ji pohání solární energie ze zabudovaných panelů. Jde o dobře realizovatelný a nápaditý návrh.

Praktické návrhy pro singles domácnost

V domácnosti pro singles není třeba velkých neskladných spotřebičů. Příznivce z řad nezadaných si tak může získat odmontovatelná pračka, jež nemusí nutně okupovat místo ve vaší koupelně. Odmontovatelná pračka je vlastně koš na špinavé prádlo, který občas umístíte na velmi malý motor trčící ze zdi.

Nápad Lichen Guo z Číny je rozhodně jedním z nejlépe realizovatelných praktických návrhů soutěže, který by si v bližší budoucnosti získal své příznivce.

V singles domácnosti by se uplatnil i návrh s názvem Šnek, který je přenosným mikroindukčním ohřívacím a vařícím zařízením, fungujícím na principu magnetické indukce. Navrhl ho Peter Alwin z Indie.

Díky svým minimálním rozměrům a výkonu může být umístěn na hrnec, pánev či hrníček a zahřát pomocí přeměněné energie z cukru jejich obsah. Zabudované senzory pak upraví čas ohřevu podle aktuální teploty obsahu.

Utopistické návrhy

Dobrých nápadů je letos celá řada, organizátoři mezinárodní soutěže o nejinovativnější designový spotřebič ostatně letos zaznamenali rekordní počet přihlášených návrhů, kterých z celého světa přišlo přes tisíc. Některé jsou rozhodně skvělou inspirací, jiné však zřejmě zůstanou utopistickým nápadem.

Jedním z těžko představitelných nápadů je projekt studenta z Melbourne Daniela Dobrogorského, který představil „Kuchyňskou skrýš“. Uživatel konceptu si nasadí přílbu, která vytvoří virtuální zobrazení kuchyně. Myšlenky uživatele se přenášejí robotickému kuchaři v budově a ten připraví představované jídlo ve skutečné kuchyni z reálných ingrediencí.

Zajímavým, ale těžko realizovaným projektem je i biorobotická lednička, kterou navrhl Jurij Dmitrijev z Ruska. Lednice je vyplněna gelem biopolymeru. Gel vytvoří okolo každé vložené potraviny nepropustný obal, který produkt uchová v chladu a suchu.

Přenosná myčka a skříňka na nádobí v jednom využívající ultrazvukové vlny k rozložení jídla na recyklovatelný odpad je také utopií. Koncept totiž počítá s tím, že jídlo se v budoucnosti bude servírovat ve formě kapslí, čemuž se přizpůsobí i velikost potřebného nádobí. Autorem návrhu je Ahi Andy Mohsen z Iránu.

Šatna, kde se prádlo čistí samo

Šatna, v níž se oblečení čistí samo je sci-fi nápadem Michaela Edenia ze Švédska. Nečistoty na textiliích jsou automaticky naskenovány a odstraněny pomocí molekulární technologie, která odstraní špínu i zápach. Šatna nahrazuje pračku i sušičku, ušetří místo i spotřebu vody a je šetrná k životnímu prostředí.

Neotřelým nápadem je i energeticky nenáročná kuchyňská polička. Koncept získává pomocí speciální technologie energii ze stěn, kterou následně využívá na vaření, chlazení, klimatizaci či osvětlení. Do stěn se energie dostává ze solárních panelů. Poličku navrhl Matthew Gilbride ze Spojených států.

O vítězi nejlepšího nápadu z těchto osmi finálových návrhů rozhodne porota 24. září na jedné z nejvýznamnějších designových událostí roku, veletrhu 100% Design v Londýně. Zasedne v ní mj. i Benjamin Hubert, který byl na British Design Awards 2010 vyhlášen designérem roku. Na vítěze čeká odměna v podobě půlroční placené stáže v designérském centru a finanční odměna cca 120 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám