Hlavní obsah

Beki Bondage: Nevěděla jsem, jak se ženy využívají

Novinky, Alex Švamberk

Jednou z hvězd punkového festivalu Pod parou, který se uskuteční 20. a 21. srpna v Moravské Třebové za účasti britských skupin Toy Dolls, The Adicts a dalších, jsou angličtí Vice Squad. Soubor, který se dal dohromady na konci sedmdesátých let, vede zpěvačka, kytaristka a vegetariánka Beki Bondage. Na konci 90. let skupinu obnovila a soubor pokračuje a vydává desky.

Foto: Archiv, Právo

Beki Bondage se skupinou Vice Squad

Článek

Jaké to bylo stát se sexuálním symbolem punku, když punk byl proti sexismu a fotografiím sexy dívek na obalech desek a časopisů?

Nepovažovala jsem se za sexuální symbol, protože jsem tak nevypadala ani nejednala. Byla jsem jen teenagerka, která dělala hudbu a nevěděla moc o tom, jak se ženy využívají. Nikdy jsem nepózovala nahá a vždycky jsem platila své účty, takže jsem neobjevila svou sexualitu tím způsobem, jak se to stalo některým ženám. A myslím si, že mě dávali na obálky hudebních časopisů kvůli mým kontroverzním názorům na práva zvířat a na feminismus i kvůli image.

Je těžké pro punkeru stárnout, když punk byl hlavně teenagerskou revoltou?

A kdo říká, že musíš být teenager, abys byl punk? Jsou lidé, kteří se dali na punk, ale vyměnili ho za normální práci a rodinu, tedy pozéři. Když přestaneš být punker, znamená to, že přestaneš vzdorovat a staneš se dalším člověkem, který dělá, co mu říkají. Pokud jsi opravdový punker, zůstaneš punkerem po celý život. V tom, s čím jsem začínala jako teenagerka, jsem nyní dosáhla mnohem více. Jsem hlasitější, rychlejší a vzteklejší. A protože všichni každý den stárneme, není dobré diskriminovat někoho kvůli věku.

Je punkový duch stále živý?

Punk je dokonce mnohem živější, než byl v osmdesátých letech. Nemohli bychom hrát před takovými davy entuziastických lidí na celém světě, kdyby punk nebyl tak živý a nekopal okolo sebe. Punk je nyní celosvětové hnutí a jeho kulturní dopad je ohromný. Vliv punku je vidět všude, v hudbě, módě i umění.

V osmdesátých letech jsem si sama vytvářela vlastní šaty nebo si je kupovala v pár obchodech, které prodávaly punkové hadry. Nyní se dají koupit šaty ovlivněné punkem na webu nebo v řetězcích obchodů na hlavních třídách. Nám vyhrožovali a bili nás kvůli účesům a způsobu, jakým se oblékáme. Nyní vidíme všude nagelované naježené vlasy a roztrhaná trika.

Punkové kapely měly často zákaz hrát a nyní je vydezinfikovaná verze punku v žebříčcích. To všechno vedlo k tomu, že nová generace poslouchá původní kapely a umožňuje jim, aby dál hrály a vydávaly alba.

Reklama

Související témata:

Související články

Na festivalu Pod Parou zahrají Toy Dolls

Mimořádně nabitý je letos punkový festival Pod Parou, který se koná v Moravské Třebové od 19. do 21. srpna. Nabídne vystoupení předních punkových skupin, jako...

Výběr článků

Načítám