Hlavní obsah

Před sídlem polského prezidenta zadrželi muže s granátem

– Varšava
Právo, Pavol Minárik

Muže s obranným granátem zadrželi ve středu před prezidentským palácem na Krakovském předměstí v centru Varšavy. Vyhrožoval odpůrcům přemístění smolenského kříže, který připomíná tragickou smrt prezidenta Lecha Kaczyńského při pádu v letadla v Rusku. Je to už třetí incident na místě kříže v posledních dnech.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Zastánci kříže demonstrují ve Varšavě. Ilustrační foto

Článek

"Muž přišel ke skupině, vyhrožoval jim a v jednu chvíli jim ukázal předmět podobný granátu," řekl mluvčí varšavské policie o jednání šedesátiletého Poláka. Média neoficiálně informují, že šlo o ruční obranný granát F1.

V úterý 71letý důchodce hodil nádobu s fekáliemi na pamětní desku se jmény obětí smolenské katastrofy umístěnou na fasádě prezidentského paláce. Už v sobotu jeden z obránců kříže napadl ženu, která byla pro jeho odstranění. Ta po pádu na dlažbu ztratila vědomí a hospitalizovali ji s vážným poraněním hlavy.

Tabuli nechal na stěnu paláce minulý týden umístit nově zvolený prezident Bronislaw Komorowski z Občanské platformy. Snažil se zmírnit už týdny trvající spor o to, jak u sídla hlavy státu uctít památku Kaczyńského a dalších obětí neštěstí.

"Je jen otázkou času, kdy nějaký psychicky narušený člověk z jednoho nebo druhého tábora způsobí tragédii, které se nepodaří zabránit. Police měla už dávno efektivně zakročit a ukončit anarchii před prezidentským palácem,“ řekl poslanec sejmu za Občanskou platformu Janusz Palikot.

„To, co se děje na Krakovském předměstí, zesměšňuje nejen Polsko a kříž, ale i památku lidí, kteří tragicky zahynuli při smolenské katastrofě. Škoda, že se toho nedožil ajatolláh Chomejní, bavil by se,“ okomentoval situaci známý polský spisovatel Janusz Glowacky.

Čtyřmetrový dřevěný kříž před prezidentským palácem byl vztyčen několik dnů po katastrofě ve Smolensku, při které zahynulo 96 lidí. Když Komorowski před časem oznámil, že kříž bude přenesen do nedalekého kostela svaté Anny, zvedla se vlna protestů. Část stoupenců zesnulého prezidenta Kaczyńského trvá na tom, aby kříž zůstal před palácem, dokud před ním nebude postaven pomník. Žulová tabule podle nich k náležitě důstojnému uctění památky prezidenta a dalších zemřelých nestačí.

Reklama

Výběr článků

Načítám