Hlavní obsah

Šéfa NKÚ Dohnala navrhla policie kvůli bytům obžalovat

Policie navrhla postavit před soud prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františka Dohnala, užíval podle ní za státní peníze nepřiměřeně luxusní byty. Oznámila to v úterý mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová, podle které detektivové protikorupční policie podali návrh na obžalobu šéfa NKÚ z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. V případě odsouzení hrozí Dohnalovi až pět let vězení.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf NKÚ František Dohnal

Článek

Škodu, kterou Dohnal svým jednáním údajně způsobil, policisté vyčíslili na více než 900 000 korun. "Státní zástupkyně si nyní návrh na obžalobu prostuduje a rozhodne o dalším postupu," uvedla Zenklová. Případem se zabývá státní zastupitelství pro Prahu 7.

Šéf NKÚ je stíhán, protože podle policie užíval byt nadměrné velikosti s nadstandardním zařízením v Praze 3 a předtím také v Praze 2. Údajně tím porušil zákon o platech a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a také zákon o rozpočtových pravidlech.

Dohnalův advokát Václav Vlk označil již dříve kauzu za politickou. Sám prezident NKÚ pak na webových stránkách úřadu uvedl, že má podle zákona právo na přiměřený byt. "Již v době, kdy jsem přišel na NKÚ, byla na bydlení prezidenta vyčleněna určitá položka v rozpočtu a moje náklady vždy této položce odpovídaly. Nikdy jsem ji nezvýšil ani nepřekročil," tvrdí Dohnal.

Dohnal neodevzdal podklady

Protikorupční policie podezírá šéfa NKÚ také z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele. Prověřuje ho kvůli tomu, že podle ní odmítl vydat kontrolnímu orgánu Sněmovny podklady pro audit hospodaření úřadu.

Poslanci pověřili sněmovní kontrolní výbor, aby prověřil hospodaření NKÚ, loni v červnu. Výbor pro tento účel sestavil šestičlennou skupinu poslanců. Člen kontrolní skupiny Libor Ježek v prosinci oznámil, že Dohnal odmítl skupině poskytnout podklady - skupina sice zahájila kontrolu, ale Dohnal s ní nechtěl spolupracovat s tím, že její činnost je v rozporu s ústavou.

Podle policie šéf NKÚ pravděpodobně předpokládal, že by kontrola odhalila takové nedostatky v hospodaření úřadu, které by vedly k jeho postihu. Kvůli tomu, že neumožnil prověrku NKÚ, udělili také poslanci Dohnalovi pokutu 50 000 korun. Dohnal ji koncem dubna zaplatil.

Reklama

Výběr článků

Načítám