Hlavní obsah

Blesková povodeň řádila i na středním Slovensku, jeden mrtvý

– Prievidza

Záplavy způsobené prudkými bouřkami a průtržemi mračen, si v neděli na středním Slovensku vyžádaly nejméně jednu oběť. Podle slovenských serverů to potvrdila Lucia Garajová z komunikačního odboru ministra vnitra. Další člověk je po povodni nezvěstný. Při záplavách se z břehů se vylily řeky Nitra a Handlovka, situace byla kritická ve městech Handlová, Žiar nad Hronom a Prievidza.

Foto: Miroslav Földeši, ČTK

Ve slovenské Prievidzi se po průtrži mračen vylila z břehů řeka Handlovka.

Článek

"Zůstal jeden nezvěstný, muž z Prievidze, a bohužel už máme první oběť," uvedla Garajová, podle které se zřejmě jedná o muže v Handlové.

Po více než dvouhodinové bouřce se ve Žiaru nad Hronom vylil z břehů Lutílský potok, který zaplavil dvě ulice a místní komunikace ve čtvrti Súhrada. Byl zatopen i zimní stadion; pod vodou se ocitla i čtvrť Pod Kortínou, kde žijí převážně Romové. Šestnáct z nich muselo být podle mluvčího města Martina Baláže evakuováno.

Zvýšený stav vody byl podle představitele povodí horní Nitry Mariána Jursy zaznamenán na četných přítocích řeky. V Nitranském Pravně tekl proud vody náměstím a působil problémy v dopravě. Kanalizace nestačila velké množství vody odvádět. Voda v obci zaplavila nejníže položené domy

Před polednem déšť na horní Nitře ustal. Jursa uvedl, že i v případě, že nezačne znovu pršet, bude hladina Nitry i jejích přítoků ještě několik hodin stoupat.

Handlovská čtvrť Nová Lehota je odříznuta od světa a domácnosti jsou tu bez elektrického proudu. V samé Handlové byla kritická situace hlavně v Mostní ulici, kde voda strhávala automobily. Silnice mezi městy Handlová a Prievidza je neprůjezdná. Podle některých zpráv se ale situace již uklidňuje a voda začíná pomalu ustupovat.

Zaplavené jsou i některé ulice ve městě Prievidza, hlavně na sídlišti Píly u hotelu Magura. Voda v Prievidzi stále stoupá. Primátor města Ján Bodnár vyhlásil stav ohrožení a vyzval místní obyvatele, aby raději nevycházeli do ulic. Na amatérských záběrech, které na svých internetových stránkách zveřejnil deník Sme, voda odnášela automobily i lidi.

Deště a lokální záplavy sužovaly Slovensko také v sobotu. Bouřky a přívalové deště zkomplikovaly dopravu na jihu země a na dlouhé hodiny přerušily železniční provoz na frekventované jihoslovenské trati ze Štúrova do Bratislavy. Povodně postihly i sousední Rakousko, kde na více než hodinu přerušily provoz vídeňského letiště Schwechat.

Dnes byla v Tyrolsku uzavřena frekventovaná silnice alpským údolím Ötztal. Blesková povodeň vozovku ráno zaplavila.

Reklama

Výběr článků

Načítám