Hlavní obsah

Obama podpořil stavbu mešity u Ground Zero

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama podpořil výstavbu mešity poblíž místa, kde před teroristickými útoky z 11. září 2001 stála dvojice mrakodrapů Světového obchodního centra. Mešita v blízkosti tzv. Ground Zero rozděluje americkou veřejnost.

Článek

„Muslimové mají stejná práva na vyznávání svého náboženství jako kdokoliv jiný v této zemi. To znamená také právo výstavby modlitebny a komunitního centra na soukromém pozemku na Manhattanu,“ citovala stanice CNN prezidentovo páteční prohlášení. Obama doplnil, že hovoří jako prezident i občan.

Za podporu projektu ho pochválil newyorský starosta Michael Bloomberg, jeho vystoupení se ale nelíbilo kritikům plánované výstavby. „Je to ze strany muslimské komunity necitelné, chtít stavět mešit u Ground Zero,“ uvedl republikánský zákonodárce Peter King s tím, že nikomu sice nemůže upřít právo stavět, nicméně záměr je podle něj výrazem neúcty vůči obětem a jejich příbuzným.

Při leteckých útocích na americkou půdu zahynulo v září 2001 téměř 3000 lidí. Skupina 19 Arabů unesla stroje na vnitrostátních linkách, které měly zasáhnout přední úřady. Únoscům se podařilo dvěma letadly zasáhnout a zničit mrakodrapy Světového obchodního centra (WTO) v New Yorku. Další letadlo narazilo do budovy Pentagonu, čtvrté havarovalo v Pensylvánii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám