Hlavní obsah

Sesuvy půdy v Číně mají přes 700 obětí, po 60 hodinách zachránili muže

– Peking • Aktualizováno
Novinky,

Na 702 vzrostl podle úterních údajů počet obětí sesuvů podmáčené půdy na severozápadě Číny. Číslo nemusí být konečné, protože se pohřešuje dalších 1042 lidí. Úsilí záchranářů zesílilo poté, co se z trosek podařilo vyprostit živého 52letého muže, který pod závalem přežil šedesát hodin. Zraněných je 259 osob, uvádějí BBC a CNN.

Článek

Z trosek vojáci vyprostili 52letého Lioua Ma Šeng-tenga. Liou je přitom ochrnutý a mohl se pohybovat jen na kolečkovém křesle, řekl jeho synovec. Muže okamžitě přepravili do nemocnice, přesto se na místě konala malá oslava.

V Tibeťany obývané provincii Kan-su se po sobotních přívalových deštích sesula podmáčená půda a vylila se z koryta řeka Paj-lung. Okresní město Čou-čchü se čtyřiceti tisíci obyvateli bylo z poloviny zaplaveno a zavaleno bahnem.

K velkému počtu obětí přispěla skutečnost, že vlna bahna z utrženého svahu hory zasáhla město v noci. Část domů pohřbila a další zničila. Pokryla oblast o délce pěti kilometrů a šíři půl kilometru. Zavalila i koryto řeky, která se následně vylila z břehů.

Foto: Aly Song, Reuters

Záchranáři pohledávají trosky v čínském městě Čou-čchü.

Jestliže na začátku byl ještě uváděn počet obětí ve výši 337, ale v úterý už úřady hlásí 702 obětí s tím, že počet dále poroste.

Foto: Aly Song, Reuters

Nešťastný příbuzný na troskách města

Podle záchranářů však stále je naděje, že se podaří vyprostit ještě další lidi. Podle nich byly zaznamenány ještě v dalších budovách zvuky přeživších. Na místě zasahuje 7000 vojáků a záchranářů i hasičů.

Foto: Aly Song, Reuters

Záběr na bahnem zpustošený střed města Čou-čchü

Úřady už vyslaly do oblasti pomoc, především, potraviny, vodu, léky, přikrývky a stany, její dodávky však váznou, protože silnice jsou zničené.

Foto: Aly Song, Reuters

Zoufalá Číňanka ve městě Čou-čchü

Sesuv půdy postihl Čínu jen chvíli poté, co se země musela vypořádat s mohutnými povodněmi. Ty si vyžádaly 2100 mrtvých a nezvěstných. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám