Hlavní obsah

Babyboxů bude v Česku už čtyřicet, jubilejní chystá Praha 5

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pořadí už čtyřicátý český babybox plánuje v nejbližší době zprovoznit Praha 5. „Mám už vytipované místo, které odpovídá všem požadavkům nutným pro jeho instalaci a provoz, jednám se sponzory, kteří by mohli pomoci náklady spojené s jeho uvedením do provozu uhradit,“ říká radní Vlasta Váchová (ČSSD).

Článek

Radní připouští, že babyboxy nejsou tím nejvhodnějším místem, kde by člověk měl začínat svoji životní pouť. „Ale pokud se podaří jejich prostřednictvím zachránit i jeden lidský život, stojí za to tuto aktivitu podpořit,“ zdůrazňuje.

Ludvík Hess sní o 70

Jen do prvního babyboxu, který byl instalován 1. června 2005 v hloubětínském GynCentru, zatím matky v tísni odložily 15 dětí. „Rok a půl trvalo, než se mi ten první podařilo otevřít, a nebýt vstřícnosti primáře GynCentra Petra Píchy, který souhlasil s instalací proti vůli tří ministerstev, nebyl by zřejmě dodnes ani jeden,“ vzpomíná duchovní otec babyboxů Ludvík Hess. „Pak jsem zatoužil po pěti. Pak po dvaceti. Dnes po sedmdesáti...,“ říká zasněně.

„Když mě Ludvík Hess před lety oslovil, zda bych schránku nezkusil vyrobit, zpočátku jsem se trochu inspiroval v Německu, nakonec jsem ji ale de facto od základu vymyslel sám s několika lékaři pražské nemocnice U Apolináře,“ prozradil před časem výrobce babyboxů Michal Čumpelík.

Nejdál jsou v Německu

Právě Německo je zřejmě v péči o odložené děti nejdál. Podle internetových stránek www.babybox.cz je tam zřízeno 67 míst, na nichž je možno dítě anonymně odložit. Jsou to inkubátorům podobné schránky zvané většinou Babyklappe. Některá zařízení akceptují anonymní předání dítěte po telefonické domluvě. V Německu jsou i zařízení umožňující matce pobyt s dítětem po dobu, než se rozhodne, zda si je ponechá nebo se jej vzdá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám