Hlavní obsah

Jörg Haider a jeho strana dostali od Saddáma Husajna pět miliónů dolarů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakouský ultrapravicový populista Jörg Haider sice bojoval proti přistěhovalcům, to mu ale nebránilo přijmout peníze od Saddáma Husajna. Od iráckého diktátora dostal v roce 2002 pět miliónů dolarů. Strana svobodných (FPÖ), kterou vedl, dostávala peníze i od libyjského vůdce Muamara Kaddáfího.

Foto: ČTK

Jörg Haider

Článek

Haider a jeho blízky spolupracovník Ewald Sadler dostali pět miliónů dolarů od Husajna v květnu 2002 při jejich návštěvě Bagdádu. Zjistil to rakouský týdeník Profil, který získal usvědčující dokumenty z iráckého ministerstva vnitra. Případu se věnovalo oddělení pro vnitřní bezpečnost.

„Ve spolupráci s iráckým ministerstvem zahraničních věcí jsme vyšetřovali dva vyslance z Rakouska. Jedním je doktor Jörg Haider, který zastává pozici premiéra Korutan, a druhým je Edwald Sadler, který má významnou politickou pozici a je prominentním členem strany svobodných v Rakousku. Byli v Iráku od 3. do 6. května 2002, aby vyjádřili podporu Saddámu Husajnovi a aktivně prosazovali jeho politiku v Evropě. Vyšetřování potvrdilo, že oba pánové přijali za své služby od Saddáma Husajna celkem pět miliónů dolarů. Sadler přijal 3,75 miliónu a Haider zbytek tedy 1,25 miliónu,“ uvádí zpráva vyšetřovatelů z 22. května 2008.

Haiderův spolupracovník: je to kachna

Sadler tvrdí, že to není pravda: „Nikdy jsem se s Husajnem osobně neviděl, jen jsem jednal s vyslanci a ministry. Zprávu Profilu označil za úplný nesmysl, přesto Kurieru k možnosti, že by Haider dostal peníze, řekl: „Když napnu svou fantazii, dostanu se ke všem možnostem, ale nemám žádná fakta.“

Financování ze strany Iráku je potvrzeno i z dalších zdrojů. Bývalý generální tajemník strany Walter Meischberger ve svých denících naspal, že strana dostala peníze od Husajna. Potvrdil to Haiderům bývalý sekretář Franz Koloini. „Koloini a další podle deníku přivedli z Iráku 10 miliónů, ale možná i patnáct miliónů eur,“ cituje časopis Falter zdroje z deníku. Rakouská prokuratura existenci deníků potvrdila, ale k obsahu se nevyjádřila. Sam Meischenberger říká: „Neberte ty zprávy příliš vážně.“

Dalších pět miliónů se mělo dostat do Haiderových rukou ze švýcarských kont Husajnových synů.

Peníze z Libye

Zpráva o penězích přichází krátce poté, co se ukázalo, že Haider měl na tajných lichtenštejnských kontech 45 miliónů eur, píše AFP. [celá zpráva]

Peníze většinou pocházely z velmi pochybných zdrojů. Kromě Saddáma zřejmě i od libyjského vůdce Muamara Kaddáfího, s jehož synem se Haider přátelil. Podle týdeníku Falter dal Kaddáfí straně svobodných (FPÖ) 45 miliónů eur.

„Kaddáfí nám vždy před volbami poslal peníze a vždy to byla hotovost,“ řekl Profilu zdroj blízký Haiderovi. Hadier Kaddáfího navštívil v roce 2000.

Když ale Haider v říjnu 2008 umřel při autonehodě, bylo na jeho kontech v Lichtenštejnsku jen pět miliónů eur. S 38 milióny zmizel jeho osobní asistent Gerald Mikscha, který se skrývá ve Švýcarsku nebo v Paraguayi.

Reklama

Výběr článků

Načítám