Hlavní obsah

Supermobil Nokia N8 se začne prodávat v říjnu

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Nokia plánuje letos na podzim začít prodávat svou novou vlajkovou loď s označením N8. Novinka by se měla na pultech obchodů objevit na přelomu září a října. Na svých internetových stránkách to uveřejnilo italské zastoupení firmy.

Foto: Novinky

Nokia N8

Článek

Nokia N8 je první telefon finského výrobce, který je vybaven 12megapixelovým fotoaparátem s xenonovým bleskem. Díky němu dokáže vlajková loď z Finska zastat prakticky všechny funkce digitálních kompaktů.

Ani v ostatních parametrech není telefon žádné ořezávátko. Má 3,5palcový displej s rozlišením 360x640 obrazových bodů, procesor s taktem 680 MHz a 256MB operační paměť. Data jsou ukládána na vestavěnou paměť s kapacitou 16 GB, kterou je možné dále rozšířit pomocí microSDHC karet.

Foto: Novinky

Nokia N8

Nokia N8 se zatím neprodává. Již nyní jí je ale možné předobjednat v italském obchodě za 11 500 Kč, což není vzhledem k parametrům přístroje vůbec špatná cena.

Otázkou zůstává, za kolik bude možné novou Nokii zakoupit v České republice a kdy přesně se objeví na pultech tuzemských obchodů.

Nokia N8 a nový Symbian

Před uvedením modelu N8 na trh natočila společnost Nokia seriál videí, kde odhaluje všechny přednosti tohoto mobilního telefonu. V jednom dílu je vidět prostředí nejnovějšího operačního systému Symbian, jímž je N8 vybavena.

První informace o novém Symbianu se objevily již na konci ledna na zahraničním diskusním fóru Symbian Developer. Snímky nového systému uveřejnil Scott Weiss, manažer uživatelského rozhraní Symbianu.

Podle prvního ze snímků by nové přístroje měly podporovat několik pracovních ploch najednou, podobně jako je tomu u Nokie N900. Na úvodní obrazovku bude také možné připojit nejrůznější widgety, jako jsou například hodiny, kalendář nebo upomínky. S takzvanými widgety v současnosti pracují například dotykové mobilní telefony od Samsungu.

Druhý snímek zachycuje uživatelské prostředí prohlížeče obrázků a fotografií. Zde je opět vidět výrazná podoba nového Symbianu s Nokií N900, která je vybavena operačním systémem Maemo.

Na posledním snímku je zachycen video přehrávač, který bude schopen celou obrazovku překlopit na stranu, jako to umí většina dnešních mobilů nejen s dotykovým displejem. Díky tomu je možné sledovat videa v širokoúhlém režimu tak, aby byla využita celá plocha displeje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám