Hlavní obsah

Kvůli drahé pšenici může přijít potravinová krize

Novinky, toh

Dramaticky rostoucí ceny pšenice vyvolávají obavy z potravinářské krize. Kvůli rozsáhlým požárům devastujícím Rusko vydal premiér Vladimir Putin dočasný zákaz exportu této plodiny.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Článek

Problémy se sklizní pšenice hlásí i další významní světoví pěstitelé, může za to rovněž nepřízeň počasí. To tlačí na ceny i ostatních plodin, odborníci tak varují před další potravinářskou krizí. Ta naposledy potrápila některé země před dvěma lety.

„Očekáváme dominovou reakci, která zvýší poptávku po kukuřici, což vytlačí její ceny vzhůru. Výrobci krmiv zároveň zvýší zájem o kukuřici a sóju,“ citovala agentura Bloomberg šéfa obilnářské asociace v Indonésii Franciscuse Weliranga.

Kvůli rozsáhlým požárům v Rusku, jež likvidují tamní úrodu pšenice, vydal Putin ve čtvrtek dočasný zákaz vývozu plodiny. To následně vyhnalo její cenu na světových trzích ještě výše. Agentura připomíná, že pšenice se nyní obchoduje nejdráže od srpna 2008. To se samozřejmě dotklo i cen rýže, což vyvolalo obavy v chudších zemích světa, jako například v Egyptě.

Nicméně OSN ještě před ruským zákazem vývozu vydala zprávu, podle které jsou světové zásoby pšenice větší než v roce 2008. Tehdy potravinová krize ohrozila několik zemí světa, před dvěma lety totiž raketově rostly ceny rýže. Ta je přitom základní potravinou ve velké části světa. [celá zpráva]

O dramatickém zdražování pšenice hovoří více než jasně údaje z burzy. Například v Chicagu se bušl (asi 35 litrů) prodával za 8,68 dolaru. Jen tento týden plodina podražila o 25 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám