Hlavní obsah

Dým z požárů od Moskvy se může dostat až do Evropy

Novinky, Alex Švamberk
Moskva
Aktualizováno

Hustý dým ze stovek požárů od Moskvy se může dostat až do Evropy, uvedla v pátek ruská tisková agentura RIA Novosti, která citovala ředitelku Vládního ústavu na ochranu přírody Jevgeniji Semutnikovovou. Hoří další vojenská základna. Počet mrtvých vzrostl na 52. České ministerstvo zahraničí varovalo před cestami do postižených oblastí.

Článek

Semutnikovová nebezpečí pro Evropu neupřesnila, neuvedla, kam až mohou větry z východu hustý dým zanést. Vysvětlovala, proč dým z požárů ve Vladimiru a u Rjazaně trápí Moskvany. „Pro částice nehraje třicet čtyřicet kilometrů roli. Za sedm dnů mohou uletět tisíce kilometrů. Myslím, že dým z požárů pod Moskvou přístroje zaznamenají i v Evropě,“ uvedla v rozhovoru pro páteční Rossijskou gazetu.

Dým v pátek opět zasáhl ruskou metropoli. Kouř sice není tak hustý jako ve středu, ale i tak místy viditelnost nepřesahuje 50 metrů. Hustota dýmu ve městě závisí na směru větru. Jestliže v úterý byl vítr slabý, ve středu hnal dým do Moskvy.

Ve čtvrtek se situace stabilizovala, ale v pátek se zhoršila a znečištění dvoj až trojnásobně překračuje normy. Ve středu ale množství škodlivých částic v Moskvě vzrostlo až na pětadvacetinásobek obvyklého stavu a Moskvanům radili hygienici odjet.[celá zpráva]

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

V Moskvě je kouř cítit i v metru. Smog tentokráte postihl i letiště Domodědovo, kde na dráze není vidět dál než na 400 metrů. Letadla mohou startovat, ale o přistání rozhoduje kapitán. Několik letounů již dalo přednost záložním letištím. Další moskevská letiště, Vnukovo a Šeremetěvo, zatím pracují normálně, píše zpravodaj ČTK.

Ruskou metropoli podle předpovědi navíc v pátek čeká absolutní teplotní rekord, kdy by teplota mohla dosáhnout až 40 stupňů Celsia.

České ministerstvo zahraničí svým občanům doporučuje, aby velmi pečlivě zvážili nutnost cestovat do postižených oblastí centrálního Ruska (včetně Moskvy a okolí) a části Povolží, a své cesty omezili pouze na nezbytné případy.

Hoří vojenská základna

Nebezpečnou situaci vyvolal požár v okolí centrály ruského protiraketového varovného systému u města Kolomny nedaleko Moskvy, kde se už oheň přehnal přes letiště válečného námořnictva Ruské federace.  Objekt se nakonec s vypětím všech sil podařilo zachránit, ale podle agentury RIA Novosti "stačilo málo, aby se Rusko ocitlo bez systému včasné výstrahy" před nepřátelským raketovým útokem.

Nedaleko odtud vzplála další, v posledních dnech už třetí důležitá vojenská základna. Popelem lehla základna armádních výsadkářů.

Požáry se dále šíří

Jádro požárů je stále v okolí Moskvy, ale požáry nově propukly i v Rostovské oblasti a Dagestánu. Hoří také lesy na Kamčatce, Čukotce, Sibiři a Uralu. Nejsložitější však zůstává situace v centrální části evropského Ruska a v Povolží. Podle ministerstva pro mimořádné situace nyní zuří celkem 831 požárů, včetně 42 na rašeliništích. Počet obětí stoupl na 52.

Foto: Mikhail Voskresensky, Reuters

Ruský hasič sleduje likviduje požár lesa jižně od Moskvy.

Dopravní policie nabádá řidiče k co největší opatrnosti. Kvůli polevující pozornosti ve vedrech už vzrostl počet dopravních nehod, i když přesná čísla dosud nejsou k dispozici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám