Hlavní obsah

Naomi Campbellová dostala krvavé diamanty od válečného zločince

Novinky,
Haag
Aktualizováno

Modelka Naomi Campbellová ve čtvrtek předstoupila v Haagu před mezinárodní tribunál, který soudí bývalého liberijského prezidenta Charlese Taylora kvůli válečným zločinům. Potvrdila, že v roce 1997 po setkání s Taylorem dostala "krvavé diamanty", které mu umožnily financovat válku v Sierra Leone, uvedla BBC.

Článek

Před soudem Campbellová uvedla, že dostala surové diamanty po slavnostní večeři pořádané v Jihoafrické republice prezidentem Nelsonem Mandelou. Účastnil se jí i Taylor.

„Byli tam dva lidé, dali mi pytlík a řekli - dar pro vás,“ vypověděla modelka a dodala, že se dvojice nepředstavila. Pytlík položila vedle postele. “Otevřela jsem pytlík další den ráno, když jsem vstala. Uviděla jsem tam pár kamínků, byly to ošklivě vypadající malé kamínky,” sdělila před soudem.

“Další ráno jsem při snídani pověděla paní Farrowové a své agentce, co se stalo, a jedna z nich řekla - to je nepochybně od Charlese Taylora - a já odpověděla, že si myslím, že je."

K účasti na sporné večeři sdělila: “Nechtěla jsem tam být, ale bylo to tak zařízeno.“

K celé kauze dodala: „Samozřejmě si přeju mít to za sebou a pokračovat ve svém životě. Je mi to velmi nepříjemné.“

Osud diamantů je neznámý

K dalšímu osudu diamantů uvedla, že kameny dala Jeremymu Ratcliffovi z Mandelova dětského fondu. Ten jí v roce 2009 sdělil, že je stále má.

Fond to ale popírá. Soudu poslal své stanovisko, podle něhož "nikdy nepřijal od paní Campbellové nebo kohokoli diamant nebo diamanty, neboť by to bylo nepatřičné a nelegální".

Campbellová měnila své výpovědi 

O daru se Naomi Campbellová zmínila americké herečce Mie Farrowové, která informaci zveřejnila.

Foto: Reuters

Auto převážející Naomi Cambellovou k budově tribunálu. Modelka si vymohla, že nebude u soudu ani před ním focena.

Nebylo jasné, kolik diamantů Campbellová dostala. Farrowová tvrdí, že jí modelka řekla, že jen jeden, ale bývalá manažerka Campbellové Carole Whiteová tvrdí, že šest. Podle některých zpráv se Campbellové surové diamanty nelíbily, tak byly vyměněny za jeden vybroušený.

Foto: Robin van Lonkhuijsen, Reuters

Bývalý liberijský prezident Charles Taylor před soudem v Haagu

Campbellová ještě v dubnu popírala, že by takový dar dostala. Televizi ABC řekla, že od Taylora nedostala žádný diamant. Moderátorce Oprah Winfreyové pak sdělila, že o tom nechce mluvit, protože nechce být zatažena do procesu s Taylorem. Tvrdila, že se bojí o svou bezpečnost, pokud by vypovídala. Posléze ale vydal její management prohlášení, že by ráda přispěla k objasnění událostí z roku 1997. [celá zpráva]

Nyní tvrdí, že kameny dala Mandelovu dětskému fondu, ten ale dar nepotvrdil.

Brutální Taylor

Dvaašedesátiletý Taylor je obviněn z jedenácti trestných činů včetně válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Dopustit se jich měl během občasné války v Sierra Leone v letech 1991 až 2001, kdy vzbouřenci z Jednotné revoluční fronty RUF ovládali diamantové doly a terorizovali obyvatele, jimž usekávali paže. Běžně využívali dětské vojáky. Jako vládce sousední Libérie také Taylor cvičil a řídil vzbouřence, tvrdí žaloba. Bývalý prezident to popírá, prý chtěl jen dojednat mír.

Soud pro zločiny v Sieře Leone
Zvláštní tribunál pro Sierru Leone vznikl na základě dohody mezi OSN a sierraleonskou vládou v roce 2002. O rok později Taylora obvinil z jedenácti válečných zločinů a zločinů proti lidskosti spáchaných za brutální občanské války v této středoafrické zemi v letech 1991 až 2002 a z podpory povstalců ze sierraleonské Jednotné revoluční fronty (RUF)

V srpnu 2006 byl Taylor zatčen a vydán do Sierra Leone. [celá zpráva]

V červnu 2007 stanul jako první africký vůdce před soudem v Haagu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám