Hlavní obsah

Z ruského jaderného centra odvezli kvůli požáru radioaktivní materiál

Sarov

Z jaderného centra v ruském Sarově byly ve středu kvůli hrozbě požáru odvezeny výbušné a radioaktivní materiály. Uvedly to úřady s tím, že riziko jaderného výbuchu nehrozí.

Foto: Profimedia.cz

Rusko se potýká s tisíci požárů.

Článek

Téměř stotisícový Sarov, který je sídlem centra jaderného výzkumu a velkého závodu na výrobu a montování jaderných hlavic, je kvůli ohni v plné pohotovosti. Do boje se zapojily dva tisíce vojáků, jednotky železničního vojska, letouny a vrtulníky, místní obyvatelé ale i speciální robotické přístroje schopné pracovat v "agresivním prostředí".

Na Sarov útočí oheň z několika stran. Úřady uklidňují veřejnost a opakovaně prohlašují, že bezprostřední nebezpečí jaderným zařízením nehrozí.

Rusko se v důsledku veder potýká s tisíci požárů. Lesní požár poničil též kolomenskou leteckou základnu námořnictva. Prezident Dmitrij Medvěděv kvůli tomu ve středu odvolal náčelníka vojenského námořnictva Sergeje Sergejeva. [celá zpráva]

Ohrožena je i jaderná elektrárna asi sto kilometrů na jih od Voroněže. Armáda v jejím okolí buduje ochranné bariéry.

Počet obětí lesních požárů zuřících v Rusku podle středečních údajů agentury RIA Novosti vzrostl na 48. Dalších 447 osob bylo zraněno. Shořely 1 902 domy a o střechu nad hlavou přišlo 3 069 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám