Hlavní obsah

Jak ztišit hlučný domácí počítač

Novinky, Miloslav Fišer

Počítače se v posledních letech stěhují z pracoven do obývacích pokojů a ložnic, kde nahrazují DVD přehrávače či hi-fi věže. Proti nim nabízejí daleko více funkcí, často jsou ale výrazně hlučnější. To se dá naštěstí poměrně jednoduše vyřešit.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za hluk v počítači může hned několik komponent. Největší podíl patří ventilátorům, které chladí procesor, grafickou kartu, napájecí zdroj nebo čipovou sadu na základní desce.

Na velikosti záleží

Aktivní větráčky jsou totiž často malé a musí se točit velice rychle, aby zvládly jednotlivé části uchladit. Pak ale vydávají stejný hluk jako vysavač.

Foto: Novinky

Chladič

Nahradit je můžete účinnějšími modely. Ty se skládají z mohutné pasivní kovové části, která je chlazena velkým ventilátorem s nižším počtem otáček. Takové chladiče sníží hluk v počítači téměř na neslyšitelnou hranici.

Ticho není zadarmo

Proč výrobci tišší chlazení nemontují do počítačů rovnou? Odpověď je jednoduchá – cena. Základní chladič nestojí více než sto korun, zatímco za větší ventilátory s mohutnou kovovou základnou zaplatíte 500 až 1000 Kč.

Foto: Novinky

Chladič

Cena tišších ventilátorů pro všechny komponenty v počítačové skříni se tak může vyšplhat klidně až na pět tisíc korun. Za tuto sumu byste si přitom mohli klidně pořídit další PC nebo nový LCD monitor.

Nainstalovat nový chladič do počítače zvládne podle návodu, který by k němu měl být vždy přibalen, během několika minut i méně zkušený uživatel. Problém může nastat, pokud je sestava ještě v záruce. V takovém případě by měl všechny úpravy dělat autorizovaný servis.

Nekvalitní skříň drnčí jako traktor

Nepříjemný rachot v počítači nemusí vydávat jen vysokootáčkový ventilátor, ale také samotná skříň. Nekvalitní modely jsou vyrobeny z velice tenkých a měkkých plechů.

Kovové části začnou rezonovat vždy, když se roztočí plotny pevného disku nebo médium v optické mechanice. Nejlepší je myslet na tyto problémy už při výběru počítačové skříně.

Foto: Novinky

Skříň

Nic není ale ztraceno. Do libovolné skříně je možné nainstalovat speciální samolepicí pěnové pásy, které na dotek připomínají jemný koberec.

Ty dokážou pohltit hluk ventilátorů i utlumit vibrace měkkých plechů. Přitom ale nedochází ke zvýšení teploty uvnitř skříně. Izolační hmota do celé počítačové skříně vyjde přibližně na 400 Kč.

SSD místo pevného disku

Pevné disky se při práci otáčejí rychlostí pěti až sedmi tisíc otáček za minutu, čímž způsobují ve skříni nezanedbatelný hluk.

Umístit je lze do speciálních tišících rámečků, které ztlumí jejich hlučnost přibližně na polovinu. Zároveň také sníží teplotu disků o několik stupňů. Kvalitní rámeček stojí přibližně 500 Kč.

Foto: Kingston, Novinky

Kingston SSDNow V+ Series

Daleko elegantnějším řešením je nahrazení pevného disku za SSD jednotku, která neobsahuje žádné pohyblivé součástky. Díky tomu je i při maximálním zatížení naprosto tichá. Proti pevným diskům jsou SSD jednotky navíc daleko výkonnější.

To je poznat nejen při spouštění počítače, ale i při otevírání a ukládání souborů. Na strojích s pevným diskem, kde Windows startovaly několik minut, to díky SSD technologii trvá jen několik desítek sekund.

Jedinou nevýhodou, která brání SSD jednotkám v masivním rozšíření, je jejich vysoká cena. Proti klasickým diskům jsou až desetkrát dražší.

Vodník ukrytý v počítačové sestavě

Za normálních okolností se nesmí voda k počítači ani přiblížit. Jen pár kapiček by totiž mohlo celou sestavu zcela zničit. Voda ale může dobře posloužit také k tichému chlazení všech komponent v PC.

Foto: Novinky

Chladič

Díky své vysoké tepelné kapacitě totiž dokáže v porovnání s jakýmkoli dalším řešením nejrychleji odvádět teplo. Při instalaci vodníka, jak se chladicím systémům s tekutinami říká, je třeba být velice opatrný.

Všechny spoje musí perfektně těsnit a nikde nesmí uniknout ani kapka. Cena kompletního systému pro vodní chlazení se pohybuje od tří do deseti tisíc korun.

Nejzajímavější zařízení, která ztiší hlučný počítač, si představíme v pokračování článku ve čtvrtek 5. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám