Hlavní obsah

Vláda má programové prohlášení, chce zastavit zadlužování a prosadit reformy

Aktualizováno

V návrhu programového prohlášení trojkoaliční vlády premiéra Petra Nečase si kabinet stanovuje pět priorit. Chce se zasadit o zastavení růstu veřejného zadlužení, hodlá prosadit vyrovnaný rozpočet v roce 2016 a uskutečnit důchodovou reformu. Prioritou má být také výkonnější zdravotnictví a změny v systému vysokoškolského vzdělávání.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

Kabinet složený ze zástupců ODS, TOP 09 a VV si klade za cíl snížit prostor pro korupci ve státních úřadech a zajistit transparentnost veřejných zakázek. Píše se to v návrhu zhruba 40 stránkového prohlášení. Kabinet bude dokument schvalovat ve středu.

"Česká republika se nachází na rozcestí. Buď, obrazně řečeno, zatáhneme za záchranou brzdu a zastavíme prohlubování negativních tendencí, zejména zadlužování státu, dlouhodobou nefunkčnost klíčových veřejných systémů jako je důchodový systém a zdravotnictví, začneme vyřezávat rakovinu společnosti - korupci a zvýšíme konkurenceschopnost naší ekonomiky, nebo se postupně propadneme mezi země, o kterých se ví, že nejsou samy schopny řešit své problémy a jimž hrozí bolestivá nápravná opatření, která již nemají plně ve svých rukou," popsali autoři návrhu prohlášení hlavní cíle kabinetu.

„Nebudeme schovávat hlavu do písku před problémy, které ještě mnozí nevidí, nebo nechtějí vidět, protože dnes ještě nejsou tak akutní a zítra ať je řeší někdo jiný. Proto se nesmíříme s deficitním hospodařením státu, byť slyšíme hlasy bagatelizující tento fakt s poukazem na daleko vyšší zadlužení s námi srovnatelných zemí,“ stojí v dále v prohlášení.

Podobnost s koaliční smlouvou

Návrh programového prohlášení není rozdělen striktně podle odpovědnosti ministerstev, ale spíše podle jednotlivých témat, která chce vláda řešit. Dokument vychází z podrobné koaliční smlouvy, kterou vládní strany několik týdnů vyjednávaly. Mnoho překvapivých bodů tedy návrh vládního prohlášení nepřináší.

Nečas dnes zdůraznil, že o programovém prohlášení lze hovořit až poté, co ho schválí vláda. Na jejím středečním jednání ještě mohou ministři mít k jednotlivým bodům připomínky a text upravovat. Nečas sám ale uvedl, že očekává, že kabinet dokument schválí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám