Hlavní obsah

Povodňová vlna hrozí protržením hráze a zalitím Péšávaru

– Péšávar • Aktualizováno
Novinky, rei

Pákistán postihly nejhorší záplavy v dějinách země. Podle OSN zasáhly do životů nejméně tří miliónů lidí, přinejmenším 1400 z nich zemřelo. Nejvíce postižený severozápad dál sužují lijáky a hrozí protržení jedné z největší přehrad v zemi. Úřady zvažují nucenou evakuaci části třímiliónového města Péšávar.

Článek

„Tohle je jediná košile, co mi zbyla. Všechno ostatní bylo pohřbeno,“ citovala agentura AP Faisala Islama, nynějšího obyvatel jednoho z táborů na severozápadě země.

Záchranné práce stěžuje poničená infrastruktura, stržené mosty, kabelové vedení. S pokračujícími lijáky vydaly v úterý úřady nové varování před povodněmi. Zvedající se hladina ohrožuje Warsak, třetí největší přehradu v zemi. Hrozí protržení hráze a zalití Péšávaru. Tamní úřady už proto začaly vystěhovávat severní předměstí. „Bude-li třeba, začneme s nucenou evakuací,“ řekl Adnan Khan z krizového štábu.

V úterý přílivová vlna dospěla do Pandžábu na východě. Pandžáb je nejlidnatější provincií země a nachází se v ní množství největších zemědělských statků.

Krize domácí, krize zahraniční

Nejhůře postižený severozápad Pákistánu je útočištěm radikálů z al-Káidy a Tálibánu. Lidé postižení záplavami si stěžují na nedostatečnou pomoc vlády a trhlinu zaplňují islamisté. Mimo jiné byla potvrzena přítomnost Laškare-tajjaby, oficiálně zakázané charity, která je viněna z předloňských teroristických útoků v Bombaji.

Pozornosti se v té souvislosti v úterý dostalo cestě pákistánského prezidenta Ásifa Alího Zardárího do Londýna, kde má britského premiéra Davida Camerona přesvědčit, že Pákistán není státem podporujícím terorismus. Cameron minulý týden v Indii označil Pákistán za živnou půdu pro terorismus.

Mezitím je organizována první zahraniční pomoc pro oblasti postižené povodněmi. USA oznámily poskytnutí 10 miliónů dolarů (asi 200 miliónů korun). Konto pomoci (SOS Pákistán 50985098/0300) zřídila i česká organizace Člověk v tísni. Je možné přispět též prostřednictvím textové zprávy v podobě DMS PAKISTAN na číslo 87777.

Foto: Faisal Mahmood , Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám