Hlavní obsah

Nejhorší záplavy za 80 let mají v Pákistánu přes 430 obětí

Péšavár
Aktualizováno

Pákistánské úřady v pátek uvedly, že nejhorší záplavy od roku 1929 vyvolané na severozápadě země monzunovými dešti si vyžádaly za tři dny 430 obětí. Nejvíce je postižena oblast Chajbar Pachtunchva, kde zemřelo 300 lidí. Jen v hlavním městě provincie Péšaváru napršelo za tři dny 302 milimetrů vody, uvedla BBC.

Foto: Fayaz Aziz , Reuters

Pákistánec nese melouny v zaplavené ulici v Péšaváru.

Článek

Jde o největší množství srážek za několik posledních desetiletí. I v dalších částech provincie spadlo 250 až 300 milimetrů, což vedlo k prudkému vzestupu hladin řek. Ministr informací provincie Iftikar Hussain uvedl, že 400 000 lidí muselo opustit své domovy. Mnohé vesnice voda smetla z povrchu zemského.

Prší i v dalších oblastech Pákistánu, v Pandžábu deště zničily úrodu. Zasažen byl i Balúčistán. I v hlavním městě Islámábádu napadalo na 190 milimetrů srážek, hustý déšť komplikoval i práci záchranářů po pádu Airbusu A321 společnosti BlueAir, na jehož palubě zahynulo 152 osob. [celá zpráva] Část čtvrtí metropole byla odříznuta.

Kašmír zase postihly sesuvy půdy a v jeho správním středisku Muzaffarabádu nejde proud a chybí pitná voda. V Kašmíru a v Chajbar-Pachtunchva zemřelo celkem 325 lidí. Dalších 60 osob zemřelo při afghánských hranicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám