Hlavní obsah

Jak se starat o notebook v parném létě

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Notebooky nemají letní počasí příliš rády. Vadí jim vysoké teploty, ostré sluneční světlo i voda. Proto je nutné přenosné počítače chránit, abychom nepřišli o cenná data nebo o samotný přístroj.

Foto: Profimedia.cz

Notebooky v parných dnech trpí

Článek

Stolní počítače jsou na velká vedra, kdy se rtuť teploměru šplhá ke čtyřiceti stupňům Celsia, připraveny lépe. Díky větším rozměrům se do nich bezproblémově vejdou výkonnější větráky pro procesor a grafickou kartu i dodatečné chlazení pro operační paměti a pevné disky.

Notebooky jsou na tom hůře. Kvůli kompaktnímu tělu je není možné osadit žádným dalším chladičem. Většina uživatelů navíc přenosný počítač při používání nechává ležet na klíně nebo posteli. Tím se často ucpou otvory pro přívod a odvod vzduchu, které jsou umístěny na spodní straně a na bocích. Ventilátor tak nemá nejmenší šanci přehřáté části dokonale chladit.

Teplotní čidla uvnitř laptopu sice dokážou při extrémních teplotách okolo 100 °C přístroj automaticky vypnout, to už ale může být pozdě. Testy totiž prokázaly, že teploty nad 60 °C (u pevných disků nad 50 °C) výrazně snižují životnost jednotlivých komponent. Proto se vyplatí používat speciální podložky, které zajišťují dokonalé proudění vzduchu. Ty dokážou díky výkonnému vestavěnému chladiči snížit teplotu notebooku až o 10 °C.

S vodou se nekamarádí

Především dražší notebooky jsou vybaveny technologiemi, které dokážou přístroj ochránit před rozlitými tekutinami a zvýšenou vlhkostí. Takový stroj ale nemá každý. Vhodné je tedy myslet na prevenci – nedávat nápoje vedle notebooku.

Co dělat, když už se podobná nehoda stane? Nejdůležitější je přenosný počítač pohotově obrátit, aby tekutina vytekla, vyndat z něj baterii a odpojit napájecí zdroj. Při polití notebooku je zásadní každá vteřina, proto je nutné jednat velice rychle.

Laptop se pak nesmí zapnout, nikdy totiž nemůžeme vědět, kam přesně tekutina zatekla a jaké škody napáchala. Přenosný počítač by po nehodě měl zkontrolovat odborný servis.

Obyčejná prohlídka a vysušení notebooku vyjde zhruba na 800 korun. Pokud ale tekutina poškodila některou z komponent, cena opravy se může vyšplhat až na několik tisíc.

Bez tašky ani ránu

Notebook se může poničit i při přenášení. Vyplatí se proto používat speciální tašky nebo batohy, které ochrání laptop i při pádu na zem. Nejlepší je vybírat modely s pevnější konstrukcí a dostatečným polstrováním.

Dražší pouzdra jsou dokonce vybavena speciálními inteligentními polštářky, které zmírní následky pádu až o 90 procent. Některé batohy a brašny zase dokážou téměř dokonale ochránit notebook před vodou i vlhkostí.

Extrémně odolná pouzdra je možné pořídit už okolo 1500 korun. Při výběru je vhodné pamatovat na to, že notebook do nich musí přesně pasovat a při přenášení by neměl mít v tašce nikde žádnou vůli.

Pot působí jako žíravina

Ve velkých vedrech se většina lidí značně potí. Někteří jedinci mají tak agresivní pot, že dokáže rozleptat plastové části notebooku stejně jako žíravina. Je to poznat bohužel až ve chvíli, kdy se na krásných lesklých plastech pod klávesnicí začnou objevovat černé fleky.

Aby se předešlo poškození, je nutné notebook pravidelně čistit speciálními vlhčenými ubrousky na plasty, které se prodávají v každém počítačovém obchodě.

Při opravdu agresivním potu je možné také pod klávesnici nalepit průhledné ochranné fólie, stejně jako to dělají majitelé chytrých mobilů s dotykovým displejem. Fólie je možné pořídit už za 150 korun.

Logitech Speaker Lapdesk: chladí a hraje

Společnost Logitech začala letos prodávat zajímavou chladicí podložku Speaker Lapdesk, která je určena až pro 16palcový notebook. Její spodní strana je vypolstrovaná, díky čemuž je používání přenosného počítače na klíně velice pohodlné.

Foto: Novinky

Logitech Speaker Lapdesk

Vrchní strana podložky je vyrobena z tvrzeného plastu. Pod ní se ukrývá vestavěný ventilátor, který se stará o správnou cirkulaci vzduchu. Podložka je navíc vybavena dvěma výkonnými reproduktory. Ty mají lepší zvuk než většina notebooků. Ventilátor i reproduktory jsou napájeny prostřednictvím USB portu laptopu.

Foto: Novinky

Logitech Speaker Lapdesk

  • Klady: dokáže zchladit notebook až o 10 °C
  • Zápory: podložku není možné standardně napájet z elektrické sítě
  • Cena: 1400 Kč

Boblbee Megalopolis Aero: chrání notebook i zdraví

Především pro motorkáře a cyklisty je určen extrémně odolný batoh Boblbee Megalopolis Aero, který kromě notebooku chrání i jejich zdraví. Skořepinová konstrukce pouzdra totiž dokáže plnit funkci páteřního chrániče.

Foto: Novinky

Boblbee Megalopolis Aero

Obal má tvar písmene S, díky čemuž dokáže optimálně rozložit celou zátěž. To by mělo vést k menší únavě zad při nošení. Batoh pojme až 15palcový notebook. Samozřejmě včetně kompletního příslušenství.

Boblbee Megalopolis Aero dokáže díky zpevněnému, neprodyšnému a voděodolnému víku ochránit notebook i v tom největším dešti.

  • Klady: extrémně odolný batoh
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 6000 Kč

Arctic Cooling NC: kompaktní chladič na cesty

Plastový chladič od společnosti Artic Cooling není tradičním zástupcem podložek pod notebooky, neumisťuje se totiž pod celý laptop, ale pouze pod jeho zadní hranu. Toto řešení není ve srovnání s konkurencí tak účinné, ale díky kompaktním rozměrům je velice praktické na cesty.

Foto: Novinky

Arctic Cooling NC

Chladič je určen pro přenosné počítače s úhlopříčkou 12 až 17 palců. Plynulou cirkulaci vzduchu zajišťují dva 60milimetrové ventilátory, které jsou při provozu velice tiché. Chladič vybavil výrobce navíc praktickým USB rozbočovačem. Ten umožní připojit až čtyři další zařízení.

Foto: Novinky

Arctic Cooling NC

  • Klady: příznivá cena, kompaktní provedení
  • Zápory: proti konkurenci méně účinné chlazení
  • Cena: 450 Kč

Dicota AluCompact: přežije pád z druhého patra

Elegantní kufřík Dicota AluCompact patří mezi nejbytelnější cestovní obaly pro notebooky. Umístit je do něj možné až 17palcový notebook, a to včetně kompletního příslušenství. Kufřík je vyroben ze dvou celistvých plátů hliníku.

Foto: Novinky

Dicota AluCompact

Výrobce jej navíc vybavil takzvaným High Densit Foam polstrováním, které dokáže notebook velmi dobře ochránit i při pádu z větších výšek. Matný stříbrný nátěr hliníkových částí je velice elegantní, ale méně odolný proti oděrkám.

Foto: Novinky

Dicota AluCompact

Daní za extrémní odolnost je vysoká váha kufru (2,9 kg), která je v některých případech dokonce vyšší než hmotnost samotného notebooku.

  • Klady: elegantní a odolný kufr
  • Zápory: vysoká hmotnost obalu
  • Cena: 2800 Kč

Za vysoké teploty mohou viry

Zvyšovat teplotu notebooku nebo stolního počítače nemusí pouze slunné letní počasí, ale klidně i počítačové viry.

Škodlivé programy totiž bez vědomí uživatele vykonávají v PC nějakou činnost – prohledávají data pevného disku, instalují další počítačové smetí nebo otevírají zadní vrátka pro útočníka.

Tím vším zvyšují výkon počítače, a samozřejmě i jeho provozní teplotu. Rozeznat takového záškodníka je možné kromě zvýšené teploty také pomalým chodem operačního systému.

Důležité jsou proto pravidelné aktualizace celého počítače.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám