Hlavní obsah

Klaus: Epopej by měla zůstat na Moravě, Praha má památek dost

Právo, ČTK, jov
Moravský Krumlov

Prezident Václav Klaus podporuje úsilí o zachování Slovanské epopeje v Moravském Krumlově. Praha, do níž by mělo být dílo přestěhováno, podle něj tyto obrazy malíře Alfonse Muchy nepotřebuje, protože má mimořádných památek dost. Sdělil to ve středu starostovi Krumlova Jaroslavu Mokrému (ODS) v telefonickém hovoru.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"My si této podpory velmi vážíme, je pro nás povzbuzením. Dokládá, že naše úsilí není zbytečné," uvedl Mokrý, na jehož hlase bylo znát citové pohnutí. Zdůraznil, že Klaus již názor na ponechání epopeje na Moravě jasně vyjádřil před lety.

O přestěhování díla do Prahy se diskutuje dlouhá léta. Starosta připomněl, že prezident zavítal do Moravského Krumlova 27. listopadu 2007. Tehdy na dotaz jednoho z občanů uvedl, že epopej je pro město důležitá a měla by v ní být vystavena i nadále.

Prezidentův názor, že by měla Slovanská epopej zůstat v Moravském Krumlově, uvítal jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). „Stanovisko pana prezidenta Klause je velkým povzbuzením pro všechny odpůrce stěhování Muchova díla do Prahy, která dle slov radního Pechy má za dva milióny korun připraven pouze pětiměsíční pronájem dvorany Veletržního paláce k vystavení celého díla. Názoru pana prezidenta Klause k Slovanské epopeji si velmi vážím a oceňuji jej,“ řekl ve středu Hašek Právu.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovanská epopej zatím zůstane na Moravě

Slovanská epopej malíře Alfonse Muchy zatím zůstane v Moravském Krumlově. V pondělí o tom na žádost Muchovy rodiny rozhodla moravskokrumlovská radnice.

Výběr článků

Načítám