Hlavní obsah

Nečas varuje VV: Kdo nezvládne úspory, nemá ve vládě místo

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus se v úterý sešel na pracovním obědě s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Hovořili zejména o připravovaném programovém prohlášení a koordinaci zahraniční politiky. Nejsilnější vzkaz však premiér na následné tiskové konferenci adresoval koaličním Věcem Veřejným, které jsou nespokojeny s rozložením rozpočtových úspor. Prý si nemají nač stěžovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus se v úterý na Pražském hradě sešel na pracovní oběd s předsedou vlády Petrem Nečasem (ODS)

Článek

Nečas se po jednání s Klausem vyjádřil i k navrhovaným úsporným opatřením, které představil ministr financí Miroslav Kalousek. [celá zpráva]

Na dotaz, jak vnímá nespokojenost některých představitelů VV k plánovaným úsporám v rámci resortů, uvedl, že vázání prostředků je rovnoprávně rozloženo ke všem. Podle premiéra si nikdo nemá proč stěžovat.

Předseda vlády dále uvedl, že pokud by ministři manažersky nezvládli zajistit plánované úspory na svých resortech, minuli se povoláním. Nečas nicméně doufá, že rozpočtová zodpovědnost zvítězí.

Kabinet bude o úsporných opatřeních na jednotlivých ministerstvech jednat ve středu. Kritiku úspor nechtěl v úterý komentovat ani Kalousek.

John: Nemůžeme sahat na mzdy

Předseda VV a ministr vnitra Radek John uvedl, že dvě třetiny rozpočtu jeho resortu tvoří mzdy. Provozní výdaje vnitra jsou prý pouze 10 miliard.

John chce, aby se vázání prostředků dělo z částky bez mezd, podobně jako v minulosti. Na jednání prý připravuje materiál, který by problém vyřešil. Navržená podoba opatření je podle něj v rozporu s koaliční smlouvou.

"Souhlasíme s tím, že se má šetřit. Žádáme však, aby byly odečteny mzdové náklady, stejně jako v roce 2009. Ze zbývající částky jsme připraveni odevzdat stejné procento jako všechna ministerstva,“ uvedl John.

Pokud bychom realizovali návrh ministerstva financí, důsledkem by bylo snížení rozsahu a kvality služeb poskytovaných resortem, tvrdí vnitro.

Spolupráce s prezidentem je prospěšná

Premiér po setkání s prezidentem ocenil vzájemnou spolupráci. Podle něj je úzký komunikační kanál vlády a hlavy státu nezbytný a zároveň pozitivní pro ČR.

Hovořili spolu prý také o osobě budoucího ombudsmana.

Na Pražském hradě se v úterý podával pečený pangasius se zámeckými bramborami. Na závěr nechyběla ani káva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám