Hlavní obsah

Pentagon nemůže dohledat 2,6 miliardy dolarů pro Irák

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

V důsledku špatně vedeného účetnictví a laxního dohledu nemůže americké ministerstvo obrany dohledat, jak bylo naloženo s 2,6 miliardy dolarů (zhruba 50 miliard korun). S odkazem na úřad generálního inspektora pro rekonstrukci Iráku to v úterý uvedl deník The Washington Post.

Foto: Profimedia.cz

Generální inspektor pro rekonstrukci Iráku Stuart Bowen

Článek

Nová zpráva inspektora Stuarta Bowena se příliš neliší od všech předchozích. Z auditu devítimiliardového fondu, který tvoří výnosy z irácké ropy, vyplývá, že většina armádních úřadů, které s penězi nakládaly, nedodržela pravidla a vedla nedostatečné záznamy.

Úředníci rovněž nevytvořili bankovní účty pro 8,7 miliardy dolarů (169 miliard korun) z rozvojového fondu, jak jim to uložilo ministerstvo financí. „To vedlo ke zhroucení kontrolních mechanismů a vystavení fondů neoprávněnému nakládání a nezaznamenaným ztrátám,“ citoval ze zprávy list.

Americká armáda navíc stále drží nejméně 34,3 miliónu dolarů (přes 660 miliónů korun), i když je měla v prosinci 2007 postoupit irácké vládě, dodává dokument.

Američané se 20 miliard dolarů (dnes necelých 400 miliard korun) irácké vlády zmocnili po invazi do Iráku v roce 2003. Rezoluce Rady bezpečnosti OSN Spojeným státům povolila peníze využít k humanitárním účelům a na rekonstrukci země.

Washington Post upozornil, že USA na rekonstrukci Iráku vynaložily také více než 50 miliard dolarů (necelý bilión korun) z peněz amerických daňových poplatníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám