Hlavní obsah

Bývalé vedení ČD Cargo podle auditu poškodilo firmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalé vedení ČD Cargo poškozovalo firmu zadáváním zakázek, ze kterých plynula ztráta řádově až v desítkách procent. S odvoláním na výsledky mimořádného auditu to uvedl ministr dopravy Vít Bárta. Bárta proto podá trestní oznámení na bývalého ředitele Carga Josefa Bazalu.

Bárta: Bývalé vedení ČD Cargo podle auditu poškodilo firmuVideo: ČTK

 
Článek

"Auditorská společnost KPMG konstatuje, že v ČD Cargo docházelo k řadě závažných kroků, které poškozovaly ČD Cargo," uvedl Bárta. Podle něj nelze garantovat, že firma skončí letošní hospodaření v zisku. To je prý dáno právě tím, že řadu zakázek si podnik domluvil pod cenou vlastních nákladů.

Policie by to proto měla podle ministra prošetřit. Konkrétní názvy firem a podrobná čísla nechtěl ministr zveřejnit, neboť by to podle něj mohlo poškodit zájmy České republiky. Bárta rovněž považuje za nutné znovu obměnit vedení firmy. Jediným akcionářem ČD Cargo jsou České dráhy.

Na problémy ve vedení ČD Cargo již před několika týdny upozornil ředitel Českých Drah Petr Žaluda. Ten totiž bez konzultace s ministerstvem celé vedení podniku odvolal, důvodem mu prý bylo právě špatné hospodaření. Nicméně jeho rozhodnutí si následně zasloužilo vlnu kritiky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám