Hlavní obsah

Tisíc lidí protestovalo v Krumlově proti stěhování Muchovy epopeje

Právo, Miroslav Homola
Moravský Krumlov

Jindy ospalé prázdninové maloměsto Moravský Krumlov bylo v neděli odpoledne a v podvečer na nohou. Zhruba tisícovka lidí všeho věku přišla hlasitě nejprve v průvodu a poté i do zámeckého parku protestovat proti stěhování slavné série obrazů Alfonse Muchy Slovanská epopej.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Lidé se vydali na pochod ulicemi Moravského Krumlova.

Článek

První z pěti dvaceti obřích pláten by měli restaurátoři z Národní galerie připravit k odvezení už v pondělí. Podle některých náznaků se však může stát, že k odvozu vůbec nedojde. Lidé věří, že se jim stěhování podaří zvrátit.

Foto: Archiv, Právo

John Mucha s obrazem svého dědy Alfonse.

Mucha dílo daroval Praze. „Darovací smlouva z roku 1913 je sice platná ale právně neúčinná. Nesplňuje totiž jednu ze základních podmínek darování, a to sice tu, že pro epopej měla být v Praze vybudována důstojná stálá výstavní síň. To se dosud nestalo, a tak vzniká paradoxní situace, že není přesně určen vlastník této památky nevyčíslitelné finanční i morální hodnoty.

Foto: Miroslav Homola, Právo

V Moravském Krumlově se sešlo asi 1000 lidí.

Po konzultaci s Johnem Muchou nebo právními zástupci Muchovy rodiny nyní může dojít k situaci, kdy nejbližší správní úřad, což je město Moravský Krumlov vyhlásí v souladu se zákonem klidový stav až do doby, kdy bude soudně určen vlastník Slovanské epopeje,“ naznačil zřejmě už pondělní kroky Starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý (ODS).

Muchova rodina se už stěhování snažila dvakrát u soudu zvrátit, ale neuspěla.

Prostory prý nevyhovují

„Dnes už je jasné, že ani odborníci z Národní galerie stěhování do nevhodných prostor nedoporučují. Proti zjevně předvolebně motivovanému kroku radního pro pražskou kulturu Pechy a dosluhujícího ředitele Národní galerie Knížáka však nemají experti zřejmě šanci,“ uvedl přítomný starosta Ivančic (Vojtěch Adam (KSČM).

Ten přijel z města, jenž o víkendu oslavilo 150 výročí narození rodáka Alfonse Muchy kolegy a protestující do sousedního Krumlova podpořit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám