Hlavní obsah

Společné vojenské cvičení Jižní Koreje a USA začalo

– Soul

Spojené státy a Jižní Korea v neděli zahájily čtyřdenní vojenské cvičení, které má odradit komunistickou KLDR od případného budoucího útoku poté, co Severní Korea před čtyřmi měsíci potopila jihokorejskou loď. Informovala o tom agentura Reuters. Cvičení se má zúčastnit kolem dvou desítek plavidel, dvou stovek letadel a 8000 vojáků.

Článek

Jihokorejská a americká plavidla vyplula z jihokorejských a japonských přístavů. Cvičení se podle Reuters účastní mimo jiné americká letadlová loď USS George Washington. Součástí úderné skupiny jsou i tři torpédoborce. Mezi vyslanými letouny je moderní stíhačka typu F-22 Raptor.

Pchjongjang varoval, že manévry poloostrov přiblížily na pokraj války. V sobotu v reakci na plánované vojenské manévry varoval Spojené státy a Jižní Koreu, že proti nim může kdykoli s jadernými odstrašujícími prostředky zahájit "svatou válku". Armáda a lid KLDR podle Pchjongjangu odpoví americkým imperialistům a jihokorejským loutkovým silám jadernými prostředky.

Severokorejské ministerstvo zahraničí v sobotu rovněž prohlásilo, že Pchjongjang je připraven k dialogu o svém jaderném programu, ale zároveň ujistilo, že země odpoví silou, pokud to bude situace vyžadovat. "My nejsme těmi, kdo by se nechal překvapit vojenskými hrozbami nebo sankcemi," prohlásil mluvčí ministerstva.

USA v pátek obvinily KLDR, že v březnu potopením jihokorejské lodi porušila příměří z roku 1953, a oznámily zavedení nových sankcí proti stalinskému režimu. Severní Korea odmítá, že by za námořním incidentem, při kterém zahynulo 46 jihokorejských námořníků, stála.

Manévry předem kritizovala Čína, která má s KLDR dobré vztahy. S ohledem na Peking se hlavní část cvičení neuskuteční ve Žlutém moři západně od Jihokorejského poloostrova a v blízkosti Číny, ale východně od korejských břehů.

Reklama

Výběr článků

Načítám