Hlavní obsah

Učíme internetové prohlížeče novým trikům

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Moderní prohlížeče jsou velice chytré. Dokážou odvrátit útok hackera, zrychlit prohlížení stránek, překládat cizojazyčné texty a kontrolovat pravopis. Co neumějí, se navíc mohou jednoduše naučit pomocí speciálních doplňků.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Internetové prohlížeče

Článek

Většina uživatelů prohlíží webové stránky přes Internet Explorer od Microsoftu (IE). Zdatná konkurence mu ale již několik let roste v dalších prohlížečích, jako je Firefox od Mozilly, Chrome, Safari od Applu nebo Opera.

Jednotlivé prohlížeče se od sebe kromě vzhledu liší také funkcemi. Například nejnovější Explorer s pořadovým číslem osm dokáže lépe pracovat s historií webových stránek.

V režimu InPrivate IE 8 neukládá do počítače žádná data, která by mohla odhalit, co jste na světové síti hledali. To je vhodné, pokud se na PC střídá více lidí i pokud se chcete přihlásit k internetovému bankovnictví nebo e-mailu na cizím počítači.

Privátní funkci je možné v Exploreru aktivovat na určitou chvíli nebo po celou dobu surfování.

Zrychlí pomalý internet

Opera se zase umí poprat s pomalým připojením. V režimu Turbo dokáže zrychlit spouštění některých internetových stránek až o 80 procent.

Při otevírání webu rozpozná Opera větší datové bloky, jako jsou obrázky, a před načtením zmenší jejich velikost (zhorší kvalitu). Uživatel tedy ve skutečnosti nestahuje celá data, ale jenom jejich část. Díky tomu stránka naběhne třikrát až čtyřikrát rychleji.

Podobné kousky umí i Firefox, ale ne sám od sebe. Naučit se to může díky speciálním doplňkům, které se do něj nainstalují. Stahovat je možné desítky miliónů různých rozšíření.

Menší množství doplňků zatím nabízejí prohlížeče Safari a Chrome. Pracovat s doplňkovými moduly totiž umějí teprve pár měsíců.

Bezpečnost hraje prim

Stěžejní otázkou při výběru internetového prohlížeče je kvalita zabezpečení. Podle aktuálního testu nezávislé organizace NSS Labs je nejbezpečnější osmá verze Exploreru, protože dokázala odhalit 85 procent stránek se škodlivými programy.

O druhé místo se s úspěšností 29 procent dělí Safari a Firefox.

Výsledky testů je nutné brát s rezervou, protože laboratoře se vždy soustředí pouze na konkrétní problematiku, jako je ochrana proti hackerům nebo odhalení stránek s počítačovým smetím. Prohlížeče proto nejsou vždy hodnoceny stejně.

Dobré je zapamatovat si, že žádný internetový prohlížeč nedokáže PC před škodlivými programy a hackery ochránit, pokud nepoužíváte pravidelně aktualizovaný antivirový software a bezpečnostní bránu (firewall).

Popularita Exploreru klesá

Internet Explorer je podle statistik Net Applications v celosvětovém měřítku nejoblíbenějším internetovým prohlížečem. Jeho podíl však neustále klesá. Za poslední rok dokonce téměř o deset procent.

Loni v červnu ovládal IE 67,77 procenta trhu. Druhá příčka tehdy patřila Firefoxu (23,84 %) a třetí Safari (3,53 %). V polovině loňského roku začal Explorer pomalu ztrácet, až letos v červnu klesl k 60% hranici.

Druhým nejoblíbenějším prohlížečem je aktuálně Firefox (24 %) a třetím Google Chrome (7 %). Do první pětky se dostaly také Safari (5 %) a Opera (2 %). Desítkám zbylých prohlížečů patří minoritní podíl trhu (celkově 2 %).

Pro příklad: Novinky.cz, server deníku Právo a vyhledávače Seznam, četli v červnu uživatelé z 54 procent ve verzích prohlížeče Internet Explorer, z 36 procent ve Firefoxu, pět procent čtenářů používalo Chrome a stejný počet Operu.

All-in-One Gesture: obejde se bez klávesnice

Především zrychlit práci na internetu si klade za cíl doplněk All-in-One Gesture, který umožňuje ovládat Firefox pouze pomocí gest myši. Chcete rychle otevřít nové okno prohlížeče, listovat mezi jednotlivými stránkami nebo načíst domovskou stránku? Stačí se naučit přesné pohyby myší a klávesnice už nebude téměř potřeba.

Lištička: umí překládat i přepočítávat cizí měny

Seznam.cz vylepšuje i ostatní prohlížeče. Lištička je praktickým doplňkem Seznamu, který je určen pro internetové prohlížeče Firefox a Internet Explorer.

Foto: Novinky

Lištička pro Internet Explorer

Nabízí několik zajímavých funkcí, jako je například nabídka Rychlá volba. Ta při otevření nového okna zobrazí až 15 oblíbených internetových stránek.

Rozšíření navíc naučí prohlížeč přepočítávat cizí měny. Stačí najet kurzorem myši na cenu v zahraniční měně a automaticky vyskočí bublina s přepočtem na koruny dle aktuálního kurzu České národní banky. Obdobným způsobem je možné také překládat pojmy z cizích jazyků.

Cleeki: expert na hledání

Internet je studnice informací. Zjednodušit jejich hledání se snaží rozšíření Cleeki, který je určen pro Internet Explorer, Firefox a Chrome. V textu stačí myší označit slovo, které vás zajímá, načež vyskočí nové okno s nabídkou hledání.

Foto: mif, Novinky

Cleeki

Nastavit si můžete hned několik zdrojů hledání. Vedle tradičních portálů, jako je Seznam.cz nebo Yahoo.com, to mohou být i jiné stránky – například Novinky.cz. Tímto způsobem je možné vždy rychle najít přesně to, co potřebujete.

Mobilem Toolbar: SMS zprávy přímo z Exploreru

Internet Explorer může posloužit také k pohodlnému odesílání SMS zpráv na všechny tuzemské operátory. Stačí, když se do něj nainstaluje šikovná lišta Mobilem. Doplněk pak umožní hromadné odesílání SMS zpráv, nebo dokonce přesné načasování odeslání zprávy.

Služba ale není zdarma. Za jednu SMS zprávu si provozovatel účtuje 1,20 Kč. To je velká škoda, protože tuzemští operátoři nabízejí na svých stránkách posílání SMS zpráv z internetu zcela zdarma.

McAfee SiteAdvisor: ochrana před nástrahami webu

Rozšíření McAfee SiteAdvisor je určeno pro internetové prohlížeče Internet Explorer a Mozilla Firefox. Jeho hlavním úkolem je ochránit uživatele před nebezpečnými weby, které obsahují počítačové viry. Před vstupem na podvodnou internetovou stránku SiteAdvisor vydá varovnou hlášku s otázkou, zda chcete opravdu pokračovat.

Seznam odhalil nejrychlejší prohlížeč na světě

Opera je jedním z nejrychlejších internetových prohlížečů na světě. Pro operační systém Windows nyní můžete stahovat upravenou verzi od jedničky na českém internetu Seznam.cz, která přidává několik zajímavých doplňků a vylepšení. [celá zpráva]

V Opeře (Seznam.cz) je jednodušší hledání v mapách, firmách, zboží, ale i na Seznamu. Stačí označit slovo nebo část textu, kliknout na pravé tlačítko myši (nebo dvojklik na označené slovo/část textu) a zvolit funkci „Hledat pomocí“.

Zajímavá je také možnost ovládání prohlížeče pomocí kombinace gest myši. Například když stisknete pravé tlačítko myši a souběžně jí pohnete doleva, vrátíte se na předchozí stránku. Následující stránku vyvoláte přesně opačně – pomocí stisknutého levého tlačítka s pohybem myši doprava.

„Opera se díky unikátním funkcím, novému uživatelskému rozhraní a své rychlosti stává jedním z nejatraktivnějších prohlížečů na trhu. To byl důvod, proč chceme tento unikátní uživatelský zážitek zprostředkovat i našim uživatelům,“ řekl Jaroslav Souček, produktový manažer Seznam. cz.

Novou Operu můžete stáhnout na internetových stránkách software.seznam.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám