Hlavní obsah

Benešovy dekrety nelze zrušit, řekl Schwarzenberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Podle českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga nelze zrušit poválečné dekrety československého prezidenta Edvarda Beneše, které umožnily odsun německého obyvatelstva z Československa. Schwarzenberg to řekl v rozhovoru pro nedělní vydání rakouského deníku Die Presse.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

Rakousko podobně jako sudetští Němci léta volá po zrušení Benešových dekretů, na jejichž základě bylo odsunuto německé obyvatelstvo z českých území a byl konfiskován jeho majetek. Podle Schwarzenberga jsou proti lidským právům. Na dotaz, proč tedy nežádal jejich zrušení, odpověděl: "Protože to nejde. Protože zpětný účinek není možný stejně jako u mnichovské dohody. Dějiny se nedají vrátit zpět. Nejsem žádný příznivec politiky včerejška. Měli bychom společně hledět do budoucnosti."

Foto: Archiv, Právo

Edvard Beneš

Český ministr zahraničí uvedl, že Česko se minulosti musí postavit samo. "Intervence zvenčí mnoho nepřinesou. Také v Rakousku trvalo ostatně delší dobu, než se vypořádání s minulostí dalo do pohybu," řekl ministr.

Ministr se nepřiklání ani k tomu, aby český parlament vydal o odsunu nějakou usmiřující deklaraci: "Se symboly je to taková věc. Měly by se používat úsporně. V Rakousku nebo taky v Německu se často zapomíná na to, že tady (v ČR) už probíhají silné debaty o minulosti. Především mladí lidé se ptají, co se tehdy událo."

Ministr hájí jadernou energetiku, i když v Rakousku byl proti

Dalším sporným bodem ve vzájemných vztazích kromě dekretů je jaderná elektrárna Temelín a její dostavba. Schwarzenberg uvedl, že česká strana je v kontaktu s rakouskou vládou a chce jednat věcně. "Samozřejmě existují žádoucnější formy energie. My ale nemáme žádnou alternativu k atomové energii. Než se dostane proud do zástrčky, musí odněkud přijít. Můžete mi říct, odkud ho máme vytáhnout? Nemůžeme převzít ani Gazprom, ani elektrárnu na Innu (projekt vodní elektrárny na řece Inn). A jen na hnědé uhlí se taky nemůžeme spolehnout. Potřebujeme jadernou energii," objasňoval v rozhovoru ministr.

Deník připomíná, že za života v Rakousku byl Schwarzenberg proti spuštění rakouské jaderné elektrárny Zwentendorf. Zařízení se sice vybudovalo, ale Rakušané v referendu rozhodli, že nebude spuštěno. "Byl jsem proti, ale Rakousko má Dunaj a Alpy a díky tomu také alternativy k atomové energii," uvedl Schwarzenberg.

Podle něj rakouští protiatomoví aktivisté užívají iracionální argumenty. "Je například naprostý nesmysl tvrdit, že Temelín je hromada šrotu. Je zvláštní, že se nikdo nevzrušuje kvůli bavorským atomovým elektrárnám, i když ty jsou ještě mnohem starší a leží po větru. To je ale přece německá kvalitní práce," poznamenal ministr.

Anketa

Jste pro zrušení Benešových dekretů?
Ano
5,1 %
Ne
94,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 30919 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám