Hlavní obsah

Izraelské lodě obklíčily libyjské plavidlo směřující do Gazy

Novinky,
Jeruzalém

Izraelské válečně lodě nepřetržitě sledují libyjskou loď Amalthea, která navzdory blokádě míří do pásma Gazy. Júsif Savan z Kaddáfího nadace, které plavidlo vypravila, tvrdí, že izraelské lodě Amaltheu obklíčily a ohrožují ji. Vývoj situace je nejasný, posádka poskytuje protikladné informace, tvrdí, že plavidlo není ovladatelné a že současně trvá na cestě do Gazy.

Článek

"Loď pokračuje do Gazy a směr nezmění," sdělil Savan agentuře AFP. Pluje ale pomalu, protože je obklopena izraelskými loděmi, dodal.

Izrael upozornil Amaltheu plující pod moldavskou vlajkou, že ji nedovolí prolomit námořní blokádu pásma Gazy. Izraelci poté sdělili, že posádka souhlasila se změnou kursu a přijala egyptskou nabídku plout do přístavu Aríš, tam vyložit náklad a převézt ho po souši do pásma přes egyptskou hranici.

Loď ale kurz nezměnila. Údajně má potíže s motory a nemůže dále plout. Údajně je porucha na hlavním motoru a není jasné, jak rychle se ji podaří opravit. Podle Izraelců  loď skutečně stojí asi 100 km od pobřeží Egypta a 120 km od Gazy.

Izraelské obranné síly už oznámily, že námořnictvo „zahájilo přípravy na zastavení lodě“. Popřelo ale, že by posádce dalo ultimátum, že musí změnit kurs do půlnoci, uvádí BBC.

Amalthea vyplula v sobotu z Řecka a je přes 100 kilometrů od pásma Gazy. Na její palubě je 12 členů posádky, 15 aktivistů a zhruba 2000 tun humanitárního zboží, zmiňuje ČTK.

Izrael považuje za absurdní, že loď usiluje o prolomení námořní blokády u pásma Gazy, když už byla zmírněna pozemní blokáda na dovoz zboží do pásma.

Reklama

Související témata:

Související články

Turecko stupňuje opatření proti Izraeli

Turecko v pondělí ještě zesílilo opatření vůči Izraeli, když uzavřelo svůj vzdušný prostor pro izraelská vojenská letadla. Oznámil to premiér Recep Tayyip...

Výběr článků

Načítám