Hlavní obsah

Kandidátem na primátora Prahy za TOP 09 bude Zdeněk Tůma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kandidátem na primátora hlavního města Prahy bude za TOP 09 bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Právu to sdělil dobře informovaný zdroj z okolí TOP 09. Komunální volby do zastupitelstev měst a obcí a do třetiny Senátu se uskuteční 15. a 16. října.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma

Článek

Tůma překvapil veřejnost v půli dubna, když ohlásil svoji předčasnou rezignaci na funkci šéfa ČNB. V pozici měl přitom skončit až v únoru příštího roku. Tůma zdůvodnil konec svého 11letého působení v čele centrální banky tím, že v únoru skončí mandát i dvěma členům bankovní rady a viceguvernérovi, a proto by mělo být období nejistoty spojené s obměnou bankovní rady co nejkratší.

I v budoucnu by podle jeho slov měl být mandát guvernéra od ostatních členů bankovní rady časově oddělen.

Tůma bude mít k dispozici od TOP 09 značné prostředky na kampaň, strana chce investovat mnohem více než ve zbytku republiky či do kampaní senátorů. Na reklamu a marketing bude mít Tůma od TOP 09 10 miliónů korun.

S financováním kampaně by navíc mohl pomoci i sám Tůma, loni si v čele centrální banky vydělal téměř 3,8 miliónu korun čistého zisku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám