Hlavní obsah

Tragický začátek prázdnin: za 17 dnů zemřelo na silnicích už 73 lidí

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od začátku prázdnin, které policisté počítají od 25. června letošního roku, zemřelo při dopravních nehodách na českých silnicích už 73 lidí. Za toto období se stalo zhruba 3300 nehod. Mezi oběťmi jsou nejvíce zastoupeni řidiči osobních vozidel.

Článek

Kromě řidičů aut zahynulo například také deset spolujezdců, 16 řidičů motorek a deset cyklistů. Karamboly nepřežil také jeden chodec. Statistiky tak na začátku prázdnin vykazují průměrně 4,29 mrtvých denně, zatímco od začátku letošního roku byl průměr 1,44 mrtvých každý den. Jak uvedla policie, každých osm hodin tak na silnici umírá v současně době jeden člověk.

Nejtragičtějším dnem letošního roku a současně začátku prázdnin byl uplynulý pátek 9. července, který na silnici nepřežilo 12 lidí. Pět lidí zemřelo najednou při tragédii na Karvinsku. [celá zpráva]

V historii Česka byl nejtragičtějším dnem na silnicích 8. březen 2003, kdy v jeden den zemřelo 20 lidí, z toho 19 při nehodě autobusu u Nažidel.

„Nehody se nedaly ovlivnit prací policistů, ani dopravním značením. Zpravidla se jedná o zkratovité jednání řidičů, kteří například nezvládnou vůz ve velké rychlosti, nedají přednost, přejedou do protisměru a podobně,“ řekl Petr Sobotka z ředitelství dopravní policie.

Podle policistů k nehodám přispívá také současné horké počasí, ve kterém řidiči často spěchají a nevěnují se dostatečně řízení. Uplynulé týdny jsou netragičtější za poslední dva roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám