Hlavní obsah

Teploty v nejbližších dnech i týdnech budou ještě vyšší

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, Jiří Mach

Meteorologové varují před extrémně vysokými teplotami, které se mohou v Čechách v nedělních a pondělních odpoledních maximech vyšplhat až na 36 stupňů Celsia. Horko a sucho potrvá zřejmě až do úterý, kdy by se mělo začít počasí postupně od jihozápadu ochlazovat. Ovšem jen zlehka. Ke 36 stupňům se budou teploty šplhat až do konce měsíce, začátek srpna pak bude ve znamení mírnějších letních dní.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Od soboty do odvolání budou odpolední teploty vzduchu v Čechách většinou dosahovat 32 až 36 stupňů Celsia,“ upozornil Český hydrometeorologický ústav s tím, že na Moravě a ve Slezsku se budou teploty pohybovat zhruba o tři stupně níže.

K přechodnému slabému ochlazení by pak mělo dojít až v úterý, a to v jihozápadní části Čech, ve středu pak již na celém území. Během středy se nicméně opět obnoví příliv velmi teplého vzduchu.

Tropické počasí potrvá

Teploty se ale během nadcházejícího týdne budou nadále pohybovat kolem tropické hladiny 30 stupňů. Do pondělí by se měly místy vytáhnout ještě k 36 stupňům Celsia, od úterý k 34 stupňům, od čtvrtka se očekávají nejvyšší teploty kolem 33 stupňů Celsia.

Meteorologové dále zdůrazňují, že během suchých a slunečných dnů snadno dochází ke vzniku požárů a zhušťování přízemního ozónu, jehož koncentrace může překročit imisní limit 180 mikrogramů na metr krychlový.

Doporučení ke zmírnění následků:
• Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.• Nenechávat děti, ale i zvířata, na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech.• Zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu, přednostně neperlivých, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami.• Děti do 20 kg by měly vypít 1,5 až 2 litry nápojů denně, starší děti a dospělí až 3 litry denně. Není vhodné pít ledově vychlazené nápoje.• Při delším pobytu na přímém slunci používat ochranné prostředky (krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle, pokrývku hlavy).• Kdekoliv v přírodě nerozdělávat oheň, nekouřit, vyhnout se používání přenosných vařičů i jiných zdrojů otevřeného ohně.

Vedro až do srpna

Ke 36 stupňům se budou teploty šplhat až do konce měsíce. Začátek srpna bude ve znamení mírnějších letních dní.

Předpověď pro dny od 11. do 20. července

Bude skoro jasno až polojasno, při zvětšené oblačnosti místy přeháňky nebo bouřky. V druhé polovině období by mělo být přechodně oblačno a přeháňky a bouřky se očekávají četnější. Nejnižší noční teploty se odhadují na 20 až 14 stupňů Celsia, nejvyšší denní na 29 až 35 stupňů, v druhé polovině období přechodně 24 až 30 stupňů.

Předpověď pro dny od 21. do 31. července

Většinou bude skoro jasno až polojasno, jen přechodně oblačno, místy s přeháňkami a bouřkami. Nejnižší noční teploty budou 19 až 13 stupňů Celsia, nejvyšší denní většinou od 30 do 36, jen přechodně se očekávají kolem 27 stupňů.

Předpověď pro dny od 1. července do 10. srpna

Mělo by být polojasno až oblačno, místy s občasnými přeháňkami a bouřkami. Nejnižší noční teploty budou 18 až 12 stupňů Celsia, nejvyšší denní většinou od 23 do 29 stupňů.

Za horka trápí lidi více křečové žíly

V horkých dnech léta trápí lidi kromě jiného také křečové žíly, které za vysokých teplot dávají o sobě vědět mnohem intenzivněji. Například začnou bolet nohy a otékat. Lékaři zakazují nemocným opalování a delší pobyt na slunci, někteří pacienti dokonce musí nosit stahovací punčochy. Nedoporučují se ani dlouhé cesty autem nebo letadlem.

Prevencí je dostatek pohybu, právě v době letní dovolené mají lidé čas na to, aby se pohybu věnovali. Z letních sportů je vhodné plavání, turistika a cyklistika v nenáročném terénu. Nemocným nohám neprospívá zátěž, a tak by se člověk neměl vydávat na túry s příliš těžkým batohem.

Úlevu po teplém dni přinášejí nohám večerní studené sprchy, případně skotské střiky, při nichž se střídá proud studené a příjemně teplé vody. Ke vzniku křečových žil přispívají obezita, kouření, nedostatek pohybu, dlouhé sezení i stání a nedostatek vlákniny ve stravě.Křečové žíly trápí až 30 procent lidí, tři čtvrtiny jsou ženy.

Charakteristika ozónu
Za normálních podmínek je ozón neviditelný plyn s typickým mírně euforizujícím zápachem. V ovzduší je obsažen ve stopových koncentracích, které jsou pod čichovým prahem člověka, a proto je ozon čichově vnímán jen v čistém ovzduší po silných bouřkách s četnými elektrickými výboji. Ozón bývá označován jako „plyn dvou tváří“, protože v zemské atmosféře hraje dvojí roli:• Ve stratosféře absorbuje škodlivé ultrafialové záření a chrání život na Zemi před zhoubnými účinky biologicky aktivního ultrafialového záření Slunce. Ochrana před ultrafialovým zářením předpokládá zejména u fotocitlivých osob a při prvních pobytech na slunci (na jaře a začátkem léta) omezení pobytu na slunci v poledních hodinách, použití ochranných opalovacích krémů s vysokým UV filtrem, slunečních brýlí, klobouků apod.• V troposféře (troposférický, přízemní ozón) je ozón považován za znečišťující látku, protože jako silné oxidační činidlo napadá dýchací cesty a ochranné komponenty oka, má škodlivé účinky na flóru, faunu a poškozuje některé materiály jako např. plastické hmoty, gumu, barvy a nátěry.V minulosti byl hlavním zdrojem přízemního ozónu jeho přenos ze stratosféry a na zemském povrchu probíhala jeho destrukce. S růstem antropogenních emisí uhlovodíků, oxidů dusíku a oxidu uhelnatého je v posledních desetiletích pozorován růst koncentrací ozónu. Průměrné roční koncentrace se za posledních 100 let zvýšily z 20 - 40 µg/m3 na 60 - 80 µg/m3.
• Ve stratosféře absorbuje škodlivé ultrafialové záření a chrání život na Zemi před zhoubnými účinky biologicky aktivního ultrafialového záření Slunce. Ochrana před ultrafialovým zářením předpokládá zejména u fotocitlivých osob a při prvních pobytech na slunci (na jaře a začátkem léta) omezení pobytu na slunci v poledních hodinách, použití ochranných opalovacích krémů s vysokým UV filtrem, slunečních brýlí, klobouků apod.
• V troposféře (troposférický, přízemní ozón) je ozón považován za znečišťující látku, protože jako silné oxidační činidlo napadá dýchací cesty a ochranné komponenty oka, má škodlivé účinky na flóru, faunu a poškozuje některé materiály jako např. plastické hmoty, gumu, barvy a nátěry.
Zdroj: ČHMÚ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám