Hlavní obsah

O osudu vlády teď rozhodnou véčkaři v referendu

Právo, Oldřich Danda, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůdcové trojkoalice svoji misi splnili. Dali dohromady vládu i její program. Teď jsou však v rukou tisícovky véčkařů, kteří po internetu rozhodnou, zda to všechno ještě neskončí blamáží. Věci veřejné totiž splnily svůj slib a dají výsledek práce svých vyjednavačů schválit stranickým referendem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vyjednávací tým Věcí veřejných Kristýna Kočí, předseda Radek John a Vít Bárta

Článek

Strana rozjela před hlasováním, které začíná dnes a potrvá do nedělní půlnoci, informační kampaň, aby referendum neskončilo nezdarem kvůli malé účasti. Plebiscit totiž bude platit jen tehdy, když bude hlasovat více než deset procent z 18 tisíc véčkařů. V krajním případě tak o existenci budoucí české vlády může rozhodnout necelá tisícovka lidí. V nezávazných anketách byl přitom zájem o hlasování ze strany véčkařů většinou mizivý. Svůj názor v posledních třech například vyjádřilo jen pět procent sympatizantů.

„Lidově řečeno, véčkaře budeme bombardovat informacemi, všem pošleme esemesku i direct mail, aby nám odhlasovalo co nejvíc lidí,“ řekl Právu poslanec VV Viktor Paggio, jenž je ve straně garantem referend a anket.

V referendu budou moci hlasovat pouze ti, kteří se u VV zaregistrovali před květnovými volbami do Sněmovny. Strana se obávala nárůstu sympatizantů, kteří by chtěli do osudu vlády zasáhnout.

John dal hlavu na špalek

Předseda VV Radek John si neúspěch nepřipouští. „Z programu jsme vyjednali maximum, co bylo vzhledem k ekonomické situaci možné,“ řekl Právu. Pokud by véčkaři program neschválili, dal by John funkci předsedy k dispozici.

„Dostal bych zpětnou vazbu, že vyjednané kompromisy jsou našim podporovatelům málo. Na druhou stranu se povedlo vyjednat tolik věcí, že bychom sice nebyli ve vládě, ale projekt bychom podporovali,“ řekl dále předseda VV. Dodal, že by byl rád, kdyby se referenda účastnila více než polovina véčkařů.

Podle něj počty ukáží, jaký je zájem o spolurozhodování. „Kdo chce raději na koupaliště, má na to plné právo. Může to být i zkouška toho, nakolik národ chce přímou demokracii a nakolik je ochoten se angažovat,“ řekl šéf VV. Paggio věří v třetinovou účast.

Také ODS a TOP 09 doufají, že jejich nejmenší koaliční partner zvládne svou premiéru bez ztráty kytičky. Širší vedení ODS a TOP 09 budou koaliční projekt schvalovat v pondělí a lze očekávat, že k žádným revolucím nedojde.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg věří, že referendum VV dopadne dobře a že se ostuda konat nebude. „Jsem si jist, že majitel této strany se postará o to, že k žádné blamáži nedojde,“ řekl Právu Schwarzenberg. Také místopředseda ODS Jiří Pospíšil si nepřipouští, že by véčkaři mohli trojkoaliční projekt zbořit.

Jak se hlasuje u VV
Členové a sympatizanti VV jsou zapsáni na internetu. Volit mohou ti, kteří se zaregistrovali ještě před volbami. Každému z nich strana zaslala na uvedenou domovskou adresu dopis s unikátním kódem, pomocí kterého se véčkař do systému přihlásí.
Identitu svých sympatizantů si strana ověřuje zavoláním na mobilní telefon, případně kontaktem pomocí e-mailu. Na jeden kód se může přihlásit a volit pouze jediný člověk.

Podle politologa z Metropolitní univerzity Jana Bureše se VV myšlenky přímé demokracie musí držet, jelikož na ni nalákaly voliče. „Jakmile se strana dostala do Sněmovny a byla vystavena běžné parlamentní rutině, tak referenda a ankety jí jsou na přítěž, ačkoli to veřejně nepřiznají,“ řekl Právu. Bureš míní, že jde o určitý marketing, který však VV bude používat jen výjimečně.

Podobný názor má i Tomáš Lebeda z Palackého univerzity v Olomouci. „V zastupitelské demokracie je politik volen proto, aby samostatně rozhodoval. Pokud přenese odpovědnost na úzkou skupinu lidí, kteří nejsou nikým voleni, tak je to nebezpečný precedens, protože se politik odpovědnosti zbavuje a vyviňuje se z případných negativních důsledků, které budou dohody mít,“ uvedl.

Princip vnitrostranického referenda je podle Lebedy zneužitelný. „Pokud budou chtít dělat parlamentní politiku vážným způsobem, tak tento nástroj utlumí nebo od něj zcela ustoupí, pokud ho budou chtít zneužívat k nátlaku na jiné politické strany, tak si umím představit, že ho budou užívat nadále,“ podotkl Lebeda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám