Hlavní obsah

V lékárnách se bude platit za celý recept, den v nemocnici vyjde dráž

Právo, Novinky, ČTK, Jan Rovenský
Praha
Aktualizováno

Vznikající vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) se dohodla na tom, že Češi již nebudou platit za každou položku na receptu, ale zaplatí jednotnou sazbu 30 korun. Představitelé tří stran se ve středu dále shodli na tom, že za pobyt v nemocnici budou pacienti platit minimálně za den sto korun a že levné léky jako acylpyrin či paralen si budou hradit ze svého. Novináře o tom informoval premiér Petr Nečas.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Lídři trojkoalice: Karel Schwarzenberg (TOP 09), Petr Nečas (ODS) a Radek John (VV)

Článek

„Regulační poplatek za položku na recept bude zrušen a nahrazen poplatkem za recept a současně budou vyřazeny levné léky z úhrad veřejného pojištění, tedy zjednodušeně řečeno acylpyriny a paraleny,“ prohlásil Nečas.

Podle něj je třeba, aby se poplatek za den v nemocnici přiblížil reálným nákladům, a proto vzroste ze stávajících 60 korun za lůžku za den na alespoň 100 Kč. Výše poplatku bude odvozena například podle počtu osob na pokoji.

„Bude odlišeno, zda se jedná o zařízení, kde na pokoji leží deset pacientů, nebo tři. Cena za takzvané hotelové služby bude tímto odstupňována a bude také zreálněna,“ vysvětlil Nečas.

Podle něj se koalice dohodla dále na zvýšení důrazu primární péče, a proto se chystá případnou ambulantní návštěvu specialisty ještě více zpoplatnit. Nečas doplnil, že je třeba ještě konkretizovat, jakých lékařů se to bude týkat, vyloučil například gynekology, pediatry či zubaře.

Zákon stanoví, na jakou péči má pacient nárok

Konečně chce koalice také definovat do konce roku 2011 péči, na kterou bude mít pacient ze zákona nárok; cokoli navíc si bude muset již hradit sám.

„Legislativou bude jasně definováno, co je nárok pro každého pojištěnce a co tím pádem bude hrazeno z veřejného zdravotního pojištění a co nebude součástí tohoto nároku bude hrazeno prostřednictvím klienta,“uvedl Nečas.

Strany měly odlišné názory

Na poplatky panovaly v koalici odlišné názory - TOP 09 je navrhovala zvýšit, ODS je chtěla zachovat. Nakonec svou představu zrušení poplatků za položku na receptu prosadily Věci veřejné. Podle šéfa ODS Petra Nečase je ale výsledek kompromisem.

Také v dalších otázkách budoucnosti českého zdravotnictví v příštích čtyřech letech našli experti po měsíci jednání už dříve shodu. Domluvili se mimo jiné na tom, že je třeba posílit kontrolu nad zdravotními pojišťovnami i zdravotním pojištěním. Chtějí také podpořit práva pacientů a prosadit větší elektronizaci zdravotnictví.

Koaliční smlouva v pátek

Představitelé ODS, TOP 09 a Věcí veřejných by měli začít jednat také o způsobu, jakým budou ve vládě řešit své neshody. V procesní části koaliční smlouvy chtějí vyjednávači upravit pravidla, kterými se budou řešit případné spory a neshody uvnitř koalice.

Koalice vytvoří text koaliční smlouvy v pátek. O víkendu ho mají schválit stranické orgány, VV zorganizují referendum. Prezident Václav Klaus chce vládu jmenovat v úterý.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby levné léky jako paralen pojišťovny neproplácely?
Ano
82,5 %
Ne
17,5 %
Celkem hlasovalo 14692 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám