Hlavní obsah

Volba německého prezidenta může ohrozit koalici

Berlín

Němečtí poslanci a zástupci regionálních parlamentů zvolí ve středu nového německého prezidenta. Favoritem je jednapadesátiletý premiér spolkové země Dolní Sasko Christian Wulff, kterého navrhuje vládní koalice křesťanských demokratů a liberálů. Pokud by však nebyl zvolen v prvním kole, mohlo by to ohrozit další existenci koalice.

Článek

Středopravá koalice kancléřky Angely Merkelové ve Spolkovém shromáždění, kde je 1244 členů, disponuje absolutní většinou 644 hlasů, takže jednapadesátiletý Wulff by mohl být zvolen desátým prezidentem Spolkové republiky už v prvním kole.

Předem rozhodnutou volbu ale zdramatizovalo rozhodnutí opozičních zelených a sociálních demokratů nominovat sedmdesátiletého Joachima Gaucka. Ten si získal sympatie nejen německé veřejnosti, ale i některých volitelů z vládního tábora. Ačkoli mu to nejspíš k úspěchu stačit nebude, může zkomplikovat Wulffovu cestu do nejvyššího úřadu, a tak zasadit další ránu nepopulární koalici kancléřky Angely Merkelové.

Sama opozice přitom předpokládá, že Wulff vyhraje, a experti si to myslí také. Předseda výboru SPD Thomas Opperman sám řekl, že Gauckovy šance na úspěch jsou omezené. Levice je proti němu.

Köhler odstoupil po nešťastných výrocích

Volba desátého prezidenta Spolkové republiky se koná měsíc po nečekaném odstoupení Horsta Köhlera. Ten rezignoval kvůli kritice, jíž byl vystaven po svých nešťastných výrocích, jimiž dal do souvislosti nasazení německé armády v Afghánistánu se zajišťováním hospodářských zájmů Německa.

O jeho nástupnictví se vedle premiéra spolkové země Dolní Sasko Wulffa a uznávaného bojovníka za občanská práva v bývalé NDR Gaucka utkají ještě poslankyně postkomunistické Levice Lukrezia Jochimsenová a krajně pravicový písničkář Frank Rennicke. Vyhlídky obou posledně jmenovaných jsou ale zanedbatelné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám