Hlavní obsah

Byla to nejluxusnější akce, liboval si žhářův kamarád nad Vítkovem

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Radost nad následky žhářského útoku ve Vítkově, ale také obdiv nad mnohem brutálnějším pogromem neonacistů v Maďarsku, který skončil loni v únoru smrtí dvou Romů. V takovém duchu si pár týdnů po loňském dubnovém útoku na dům romské rodiny, při kterém byla těžce popálena dvouletá Natálka, povídal obžalovaný žhář Jaromír Lukeš se svým kamarádem z neonacistického prostředí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jaromír Lukeš u soudu

Článek

Odposlechy, které pořídila policie v bydlištích obžalovaných, případně v automobilech, v pondělí přehrával ostravský krajský soud.

„Jestli se na to nepřijde, tak to je ta úplně nejluxusnější provedená akce,“ liboval si v rozhovoru s Lukešem, který zazněl u soudu, jeden z neonacistů, jenž se ale na útoku nepodílel a u soudu vypovídal jako svědek.

Obdiv k maďarským neonacistům

Šokující jsou také některé další výroky, které v odposleších zazněly. Jedna z nahrávek zaznamenala třeba rozhovor o žhářském útoku v Budapešti, kde neonacisté několik týdnů před akcí ve Vítkově zapálili dům romské rodiny a když lidé začali vybíhat ven, spustili na ně střelbu. Na místě zemřel 27letý muž a jeho pětiletý syn, další dva Romové byli vážně zraněni.

Aktéři nahrávky se přitom v rozhovoru mezi sebou netají obdivem k akci svých maďarských soukmenovců. „V Maďarsku tam pleskli zápalnou láhev, čekali až to začne vybíhat a ještě to postříleli. To jsou frajeři,“ říká hlas na nahrávce plné vulgárních výrazů, která zazněla u soudu.

Nahrávky jsou velmi nekvalitní a u soudu jim bylo špatně rozumět. Často není jasné, kdo kterou větu říká. Je ale pravděpodobné, že u soudu zazní ještě doslovné přepisy těchto rozhovorů.

Obžalovaný tvrdí, že schválně lhal

Jaromír Lukeš se po přehrání odposlechů na dotaz soudce vyjádřil, že záměrně mluvil nepravdu, protože kamaráda považoval za provokatéra. „Bral jsem ho jako tajného agenta nebo někoho, kdo donáší policii, vzhledem k tomu, že jeho otec dělá vyšetřovatele u policie. Podezříval jsem ho. Záměrně jsem mu podával špatné informace ohledně Vítkova a čekal jsem, jak se zachová a jak se u toho bude tvářit,“ řekl Lukeš u soudu o inkriminovaném rozhovoru.

Z odposlechů je také patrné, že o tom, kdo útok spáchal, vědělo hlavně od některých obžalovaných hned několik dalších extremistů. Nikdo z nich ale policii nic neoznámil. Podle státní zástupkyně Brigity Bilíkové však nikdo z kamarádů obžalovaných nebude stíhán za to, že nesplnil svou občanskou povinnost.

„Své mlčení zdůvodňovali tím, že měli obavy, že by i oni mohli být stíháni,“ vysvětlila Bilíková, proč extremisté nebudou za neoznámení zločinu obviněni.

Dvěma svědkům hrozí stíhání za neonacismus

Dvěma mladíkům, kteří svědčili u soudu v kauze žhářského útoku ve Vítkově, však přesto trestní stíhání hrozí. Neonacisté Tomáš Vassiov a Marek Kuděla totiž doma shromažďovali velké množství tiskovin, hudebních nahrávek a dalších materiálů, které otevřeně propagují neonacistické myšlenky a rasovou nenávist.

Materiály u nich policisté zajistili při domovních prohlídkách, protože je původně podezírali, že za útokem ve Vítkově stojí i oni. To se ale nepotvrdilo.

Státní zástupkyně v pondělí u soudu řekla, že po vyhlášení rozsudku nad žháři podá podnět k trestnímu stíhání dvou svědků a příslušné důkazy ze spisu a zabavené věci předá příslušnému policejnímu orgánu.

„Materiály byly zajištěny u obou těchto svědků. V případě Tomáše Vassiova šlo přitom o velké množství tiskovin, které i dále šířil,“ uvedla Bilíková. Vassiov byl už v minulosti za podobné jednání trestán, nyní by mu v případě odsouzení hrozil nepodmíněný trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám