Hlavní obsah

V Afghánistánu padl rekordní počet vojáků, strategie se nezmění

– Washimhton/Kábul • Aktualizováno

Červen je dosud nejtragičtějším měsícem pro koaliční síly v Afghánistánu. Během něj padlo osmdesát vojáků NATO, uvedla ve čtvrtek agentura AP. Americká strategie v Afghánistánu se přesto nezmění, i když musel odejít její tvůrce, vrchní velitel koaličních sil generál Stanley McChrystal. Sdělil to prezident Barack Obama, napsala BBC.

Foto: Jim Watson, Reuters

Generál Stanley McChrystal skončil ve funkci.

Článek

Počet padlých dosáhl osmdesáti poté, co ve středu zahynuli čtyři vojáci NATO při nehodě na jihu země. Jejich národnost nebyla zveřejněna, ale nejde o Američany.

Stávající strategie, postavená na vyslání mohutných posil, se přesto nezmění. Ve středu přitom její tvůrce generál Stanley McChrystal musel opustit post vrchního velitele koaličních sil v Afghánistánu. Důvodem byly jeho výroky pro časopis Rolling Stone, kde se pouští do Obamovy administrativy, zejména do velvyslance v Kábulu. Viceprezidenta Joea Bidena označil za nulu. [celá zpráva]

Poté, co prezident Obama přijal jeho vynucenou demisi, řekl: „Změna je personální, není to změna v politice.“[celá zpráva]

Strategie se nemění

To, že USA budou trvat na stávající strategii, ukazuje volba jeho nástupce. Je jím McChrystalův vzor, generál David Petraeus, který dokázal po vyslání silných posil potlačit vzbouřence v Iráku. Než bude Petraeus, který je nyní vrchním velitelem pro celou oblast Blízkého východu a střední a jižní Asie, ve funkci potvrzen Kongresem, zastoupí ho generál Nick Parker.

McChrystala ocenil i generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen: „ Přístup, který pomohl zavést, je správný.“ Jeho odchod si nepřál ani afghánský prezident Hámid Karzáí."

McChrystal byl zastánce snížení počtu civilních obětí a vyslání velkých posil. V srpnu má počet vojáků NATO v zemi dosáhnout 150 000.

Ofenzíva v Kandháru se odkládá

Odvolán byl před zahájením rozhodující operace na jihu Afghánistánu v provincii Kandahár., jejíž zahájení se odkládá, aby se zajistila větší podpora místních obyvatel. Část již už Američané dokázali získat na svou stranu, když s kmenovými vůdci v Kandaháru jednali Karzáí a McChrystal.[celá zpráva]

Novináře Rolling Stone reakce překvapila

Autor článku Michael Hastings byl překvapen, jaký dopad měl jeho článek. Hastings s pětapadesátiletým McChrystalem a jeho doprovodem strávil zhruba měsíc.  Podotkl, že ho generálova upřímnost a otevřenost šokovala. Že se kolem ní semele takový poprask, ale neočekával.

Novinář v americké rozhlasové stanici NPR uvedl, že vojáci nejspíše chtěli svými výroky "hodit ruční granáty do rybníka a sledovat rázové vlny", aby lidé věnovali válce v Afghánistánu více pozornosti. "Možná vyvolali větší rázové vlny, než na jaké jsou zvyklí," uvedl Hastings.

 

Zejména od generálových pobočníků zaznamenal mnoho kritických slov na adresu administrativy současného prezidenta Baracka Obamy a její nejednotnost ohledně Afghánistánu. Jeden z McChrystalových nejbližších spolupracovníků tak například označil národního bezpečnostního poradce Jamese Jonese za šaška, který uvízl v roce 1985.

Reklama

Výběr článků

Načítám