Hlavní obsah

Americký soud zrušil Obamův zákaz těžby ropy v hlubokém moři

New Orleans

Americký soud v úterý zrušil půlročnímu moratorium na těžbu ropy z velkých hloubek v Mexickém zálivu. Zákaz těžby koncem května vydal americký prezident Barack Obama kvůli rozsáhlému úniku z ropného vrtu v hloubce 1500 metrů, který způsobil nejhorší ekologickou havárii v dějinách USA. Vláda se chce odvolat.

Článek

Soud dal za pravdu několika firmám, které poskytují doplňkový servis pro těžební společnosti. Zástupci firem označovali moratorium za neopodstatněné, protože vláda podle nich nemá žádné důkazy o tom, že by kvůli hlubokomořské těžbě hrozilo Mexickému zálivu nějaké nebezpečí.

Mluvčí Bílého domu Robert Gibbs oznámil, že se vláda proti rozsudku okamžitě odvolá. "Prezident věří, že pokračovat v těžbě v těchto hloubkách, aniž bychom věděli, co se stalo (s vadným vrtem) není rozumné," uvedl Gibbs. Podle něj si vláda nemůže dovolit riskovat bezpečnost pobřežních oblastí a lidí, kteří zde žijí.

Vláda zakázala těžbu ropy ve větší hloubce než 150 metrů. Nejsou pro ni vydávána nová povolení a 33 stávajících plošin muselo zastavit provoz a poskytnout úřadům dokumentaci o bezpečnostních opatřeních. Kritici tohoto opatření ale varují, že moratorium na těžbu ropy by mohlo ublížit ekonomice států na jihu USA. Ta často závisí právě na ropném průmyslu.

Zákaz je reakcí na výbuch plošiny Deepwater Horizon. Z vrtu, který plošina vyhloubila, unikají od 20. dubna denně milióny litrů ropy. Surovina ohrožuje mořský život v Mexickém zálivu i na americkém pobřeží od Louisiany po Floridu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám