Hlavní obsah

Poblázněné Řecko se chce finančně revanšovat strádajícím turistům

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecko je připraveno vyplácet zahraničním turistům kompenzace v případě problémů spojených s přírodními katastrofami či národními protesty a stávkami. Země si tím prý chce zlepšit svoji pochroumanou pověst před cizinci. Ve světle obřích řeckých dluhů ovšem zní nabídka na finanční kompenzace turistům značně bizarně.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Článek

Turismus, z kterého je řecká ekonomika z velké části živa, byl v uplynulých týdnech výrazně zasažen kvůli sérii stávek a konfliktů spojených s protesty proti vládním protibankrotovým opatřením. Odborníci odhadují, že rezervace v hotelech klesly zhruba o desetinu.

Do statistik návštěvnosti země samozřejmě zasáhla i uzavírka vzdušného prostoru kvůli popelu z islandské sopky.

„Garantujeme, že zaplatíme ubytování těm turistům, kteří v zemi zůstanou třeba kvůli islandské sopce,“ slíbil ministr kultury a turistiky Pavlos Geraulanos. Podle něj se zdá, že turismus se pomalu zase zotavuje, ale je prý předčasné dělat přesné odhady dalšího vývoje.

„Některé destinace velice trpí kvůli krizi, jiné jsou na tom lépe než dříve,“ řekl.

Nutno dodat, že Řecko kvůli špatnému stavu ekonomiky a obřímu dluhu musí čerpat mezinárodní finanční pomoc. Aby se země vyhnula bankrotu, čímž by stáhla ke dnu i celou Evropskou unii, poskytne jí eurozóna a Mezinárodní měnový fond 110 miliard eur. Tamní vláda však musela zároveň rázně škrtat v rozpočtu, zvyšovat věk pro odchod do důchodu a začít vybírat více peněz na daních.

Reklama

Výběr článků

Načítám